Běžně nepřístupný centrální depozitář chebského muzea se o víkendu otevřel veřejnosti. K vidění tak byla například sbírka hodin, loutek či nábytku.

Vlhkost, slunce, prach nebo také výkyvy teplot. To jsou největší nepřátelé většiny věcí, které jsou v centrálním depozitáři uložené. Také proto se do těchto prostor veřejnost běžně nepodívá. Jednou za čas ale muzeum udělá výjimku. Letos návštěvníci viděli přibližně pětinu toho, co depozitář skrývá.

„Snažíme se lidem ukázat to, co nespatřili při předešlých dnech otevřených dveří," uvedla Iva Votroubková, etnografka z chebského muzea. Ta také vysvětlila, že ty návštěvnicky nejatraktivnější předměty nejsou uložené v depozitáři, ale lidé si je mohou prohlédnout ve stálé expozici nebo při výstavách.

Obsah depozitáře je možné obecně rozdělit do dvou skupin. První část exponátů časem může přejít do expozice, většina ale nikdy vystavená nebude. Jde třeba o herbáře nebo dokumenty, které zachycují různé regionální rozmanitosti v určité době, což je část určená především odborníkům. A jak se rostliny uchovávaly kdysi a jak dnes, ukázal zájemcům botanik Jiří Brabec. K vidění byl herbář z tepelského kláštera, ale i ten moderní. A pro laiky tak bylo celkem překvapivé, že se i dnes rostliny ukládají mezi savé papíry. Jak Jiří Brabec vysvětlil, z fotografie odborníci nezískají DNA, navíc také nikdy nemohou dopředu tušit, jaký detail je bude v budoucnosti zajímat herbář tak zůstává léty ověřenou jistotou.

„Mě nejvíc zaujala restaurátorská dílna," řekla Marta Hájková z Chebu, která se na den otevřených dveří přišla podívat. „Jako dítě jsem snila o tom, že budu jednou dělat něco takového."

Další akce se v chebském muzeu uskuteční tento týden ve čtvrtek, kdy v 17 hodin začne vernisáž výstavy s názvem 'Ptáci se vracejí! … k poctě Františka Lagarde'.

Jejími autory jsou vesměs ornitologové, členové 4. základní organizace Českého svazu ochránců přírody.