Rada hospodářské a sociální dohody Karlovarského kraje vydala protestní prohlášení proti zpoplatnění rychlostní komunikace R6 v úseku Cheb – Jenišov. Podle hejtmana kraje a předsedy rady jde prý o výsměch občanům našeho regionu a nepokrytý projev arogance moci nynější vládní garnitury.

K tomuto názoru předsednictvo vedou především tyto důvody:

1. Zprovozňovaný úsek R6 není napojen na dálniční síť ČR. V tomto ohledu tedy směřuje odnikud nikam. Po ohlášeném znovuzahájení výstavby dálnice D3 je Karlovarský kraj posledním krajem ČR bez dálničního spojení s hlavním městem.

2. Na rozdíl od velké většiny jiných rychlostních komunikací v ČR je tato část R6 vedena v linii původní komunikace I. třídy, a neexistuje tak dostatečně kapacitní objízdná alternativa pro nákladní vozidla a pro případ náhlého uzavření rychlostního úseku.

3. Předmětný úsek R6 bude zřejmě převzat i s velkým počtem vad a nedodělků, což bude mít za následek soustředění obousměrného provozu do jednoho dálničního pruhu na řadu měsíců očekávaných oprav a zřejmě i reklamací.

4. Nelze očekávat, že vybrané peníze budou použity k výstavbě dalších úseků R6, protože na rok 2012 vyhradilo Ministerstvo dopravy České republiky na další financování R6 směšných 50 milionů korun, konkrétně na výkupy pozemků a projekční práce pro trasu směrem na Prahu. V praxi to znamená zastavení výstavby R6.

„Obracíme se proto na občanskou veřejnost, poslance a senátory i na veřejnoprávní média s prosbou o podporu tohoto našeho dalšího protestu směřujícího ke zrušení záměru zpoplatnit výše uvedený ´polotovar´ a dále tak ztížit život obyvatel karlovarského regionu. Bylo to projednáno dne 16. dubna 2012 na zasedání Předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody Karlovarského kraje,“ doplnil hejtman kraje a předseda rady Novotný.