Na čtenáře chebské knihovny čeká ještě mnoho novinek. Od začátku školního roku přešla knihovna na automatizaci a má zrekonstruované prostory půjčovny. Tím změny nekončí. Další se dají očekávat na začátku příštího roku.

„Uvažujeme o různých způsobech. jak se přiblížit mladým lidem,“ uvedla vedoucí chebské knihovny Marie Mudrová. „Jedním z nápadů je například přidat naší knihovnu na Facebook, ale zaujaly nás také RSS kanály.“ Kromě toho by v blízké době mohla mít knihovna Wifi.

„Rádi bychom se také připojili do projektu Ptejte se knihovny,“ vysvětlovala vedoucí. Už v současné době mohou čtenáři na webových stranách knihovny najít ikonku se zmíněným projektem. „Zatím jsme zapojení jen pasivně.“ Změnou by bylo například to, že by se lidé mohli ptát přímo chebských knihovníků na to, co by je zajímalo. „Nespočívalo by to ale v tom, že bychom pak třeba studentům vypracovávali referáty. S problémem bychom jim poradili například tím, že bychom jim poradili vhodnou literaturu a podobně.“

Novinky by se mohly týkat také různých upozornění formou sms. Týkalo by se to i připravovaných akcí, upomínek či takzvaných předupomínek. „Čtenář by dostal upozornění, že má za pár dní knihy vrátit,“ popisovala Marie Mudrová. „Již v současné době žádáme o telefony či emaily,“ podotkla.
Právě to se čtenářům zamlouvá.

„To je dobrý nápad,“ uvedla Jana Černá z Chebu. „Jistě bych to přivítala. Mnohé akce knihovny mě zaujmou, ale pak zapomenu, že se konají. Kdyby mi to přišlo na mobil, bylo by to skvělé.“

O myšlence knihovníci vážně uvažují. Na první akci ji ale zrealizovat nestihnou. Ta se totiž koná již dnes, v podělí. V patnáct hodin začne vernisáž výstavy Podzim v krajce. Tu připravila chebská knihovna společně s místními krajkářkami. Zájemce zvou do foyer sálu půjčovny pro dospělé.