Unikátní národní přírodní rezervace Soos u Františkových Lázní bude pro návštěvníky zase o něco atraktivnější. Městské muzeum Františkovy Lázně spolu s městem tu totiž dokončilo rekonstrukci přes kilometr dlouhého povalového chodníku napříč rezervací. Zrekonstruovaná pěšina je širší, než byla ta původní, a tak se po ní bez problému mohou pohybovat také vozíčkáři. Náklady dosáhly 700 tisíc korun.

„Na návštěvníky rezervace čeká zbrusu nový chodník, bez jakýchkoliv kazů a samozřejmě bude také volně přístupný," sdělil správce národní přírodní rezervace Soos Karel Brož. Dělníci stará prkna vytrhali a nahradili je novými smrkovými a borovicovými fošnami. Podkladové polštáře však z devadesáti procent zůstaly původní.

„Podkladové trámky jsme vyměnili pouze tam, kde byly už hodně opotřebené. Na celém chodníku se při opravě používá klasická impregnace proti vodě, " upřesnil správce rezervace.

Oprava celého přes kilometr dlouhého chodníku byla rozvržena do dvou let. Je to z důvodu lepšího komfortu nejen pro hosty, kteří do rezervace přicházejí, ale i pro pracovníky, kteří novou cestu pokládali. „Na některých místech stezky, kde se začal chodník už sesouvat, protože tam začala působit eroze, jsme museli přistoupit k tomu, že jsme některé části stezky položili v trochu jiném směru, než byla původní trasa. Ale to jsou úpravy v řádu několika metrů, nejde tedy o nic velkého. Jinak trasu příliš změnit nemůžeme, protože v tomto rozsahu o ní rozhodlo tehdejší Ministerstvo kultury již v roce 1964 a další výrazná změna cesty by vyžadovala několikaměsíční přípravu a čekání na povolení," vysvětlil Karel Brož. Životnost nové pěšiny v rezervaci je deset let.

Vstupné se letos měnit nebude, zůstane na 90 korunách za dospělého. A děti si za vstup do rezervace zaplatí 30 korun. Soos každoročně navštíví více než 50 tisíc návštěvníků. Přírodní rezervace Soos se nachází přibližně 6 kilometrů severovýchodním směrem od Františkových Lázní. Tuto oblast historického takzvaného Sooského lesa („Soos silva") o rozloze 221 ha vyhlásili ochranáři za národní přírodní rezervaci v roce 1964. Veřejnosti je ovšem prostřednictvím 1,2 kilometru dlouhé, podlážkové naučné stezky, která je opatřena tabulemi, přístupná pouze dílčí část rezervace. Sooská oblast představuje rozsáhlá rašeliniště a slatiniště, kde v takzvaných mofetách vyvěrá množství minerálních pramenů a čistý oxid uhličitý. Naučná stezka vede po dně vyschlého jezera, které bylo v minulosti plné slané minerální vody.