„V přízemí nového objektu bude recepce pro odbavení až 40 lidí a zázemí pro správce rezervace. V patře pak budou pracovny pro badatele, kteří do naší rezervace často přijíždí,“ popsal chystané návštěvnické centrum Jan Kuchař, starosta Františkových Lázní. Právě tamní muzeum rezervaci spravuje. „Vedle této budovy vznikne zelená učebna, která bude sloužit pro ekologickou výchovu dětí, ale i jako zázemí pro návštěvníky. Ti si po prohlídce rezervace dosud neměli kde odpočinout.“ Návštěvníci se dočkají i budovy s novým sociálním zázemím.

Podle stávajícího harmonogramu prací by sice stavba měla být hotová do konce léta 2019, pak však přijde na řadu náročné stěhování. „Vzhledem k následnému stěhování a úpravám stávající situace, odstranění chatky, v níž se v současnosti nachází jedna z pokladen, je spuštění regulérního provozu v novém plánováno až na začátek sezóny 2020,“ vysvětlil Štěpán Karel Odstrčil, ředitel Městského muzea Františkovy Lázně. „Dokončení samozřejmě přinese jistá omezení, Městské muzeum Františkovy Lázně coby správce objektu však společně s městem Františkovy Lázně chystá provizorní řešení, jež by mělo zajistit bezproblémový přístup návštěvníků do rezervace po celou sezónu 2019,“ dodal.

Modernizace zázemí národní přírodní rezervace Soos přijde na přibližně 17 milionů korun, přičemž dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj pokryje 90 % částky.