"Uvědomujeme si, že tato situace je pro mnoho z Vás značně nepříjemná a přinese Vám mnoho komplikací. Rekonstrukce uvedené ulice je však nezbytná, neboť současný stav opravdu není dobrý. Během této doby mají obyvatelé ulice Lidické nábřeží a sousedící strany Starého náměstí vyhrazené parkoviště u kláštera," potvrdil mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Toto parkoviště je nově opatřeno zákazovou dopravní značkou s dodatkovou tabulkou. Odstavit zde auto tedy mohou pouze držitele parkovacích karet. Ostatní řidiči musejí parkovat v přilehlých ulicích nebo u polikliniky, kde je od 15 do 7 hodin parkování zdarma.

ANKETA: Co by podle vás nemělo chybět u jezera Medard?
ANKETA: Co by podle vás nemělo chybět u jezera Medard?

"Parkovací karty se vyzvedávaly od pondělí 7. března na radnici parkovací karty. Na jednu domácnost je vydána jedna. Kdo o ní měl zájem, musel kromě jejího vyzvednutí splnit další dvě podmínky. Musí být vlastníkem motorového vozidla a mít bydliště v této ulici. Po spuštění rekonstrukce, by nikdo jiný neměl na této odstavné ploše parkovat," říká místostarosta Sokolova Jan Picka. Na parkoviště se vejde zhruba 70 aut plus několik parkovacích míst pro držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P.

podobně vstříc při rekonstrukci vozovky jsme lidem s parkováním vyšli poprvé. Dříve si museli náhradní parkovací plochy hledat sami," dodal Picka.

Kompletní rekonstrukce jednosměrné vozovky vyjde na 11,3 milionu korun. O opravě komunikace rozhodovali i sami obyvatelé. V roce 2019 město hodilo všem lidem bydlícím v ulici Lidické nábřeží do schránky anketní lístky se dvěma otázkami. V té první se ptali lidí, zda souhlasí s celkovou rekonstrukcí vozovky, při které tam nebudou moci půl roku parkovat. A druhá byla, zda jim stačí udělat jen nový plynovod a drobné výspravky silnice. Drtivá většina lidí chtěla kompletní rekonstrukci vozovky," uvedl Picka. Začínat se bude v místech za železářstvím a končit na křižovatce u Domu seniorů. Ulice však bude uzavřena celá, už od finančního úřadu.

Torzo bývalého zámku v Kostelní Bříze chtějí zbourat.
Torzo bývalého zámku v Kostelní Bříze chtějí zbourat

Vozovku čeká kompletní rekonstrukce včetně vybudování dešťové kanalizace. Při pracích tam budou zároveň nainstalovány podzemní kontejnery. "Sehnat místo na parkování se i před rekonstrukcí rovnalo zázraku. Odpoledne absolutně bez šance. Silnici je třeba udělat, propadá se, je to tankodrom," řekl jeden z místních Luboš Litvák. Dobrou zprávou pro řidiče je fakt, že mezi panelovými domy vznikne další plocha na parkování pro 16 aut.

Vedení města zároveň avizuje, že na Lidické nábřeží budou moci i nadále zajíždět vozidla Integrovaného záchranného systému. Bude to prý za ztížených podmínek, ale půjde to. V lokalitě sídlí také Dům pro seniory, ke kterému je však přístup i z druhé strany, od kláštera.