Tu mohou návštěvníci galerie zhlédnout až do 27. října. Do galerie tak přišla více než stovka zájemců. Fotografie do Chebu zapůjčila Leica Gallery v Praze.

„Platinotypie je stará fotografická technika, která využívá citlivost platinových solí na světlo. Poskytuje velmi kvalitní a trvalý obraz," vysvětlil ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek. „Obraz se při této technice nevytváří na světlocitlivé vrstvě, ale přímo ve struktuře papíru," doplnil Zbyněk Illek.

Všem návštěvníkům se výstava moc líbila. „Je moc hezké, že fotograf využívá takto historickou techniku tvoření snímků," řekla návštěvnice expozice Jana Červenková z Chebu. „Do galerie chodím velmi ráda, protože se tu mohu setkat se slavnými lidmi a jejich tvorbou," dodala.

„Moc bych chtěl Galerii 4 poděkovat, že tu mohu mít výstavu," usmál se Robert Vano. „Když jsem dnes odjížděl, známí se mě ptali, kam jedu. A já jsem jim odpověděl, že do Chebu. Na to se mě zeptali a proč pořád do Chebu?" uvedl s úsměvem Vano.

Fotograf navštívil město Cheb již potřetí. Prohlédnout si však mohl vždy jen kousek města. „Mohu říct, že se mi zatím nepovedlo, abych viděl větší část města než náměstí. Přijedu sem z Prahy, zamířím rovnou do galerie a ráno opět odjíždím. Ale chebské náměstí je moc pěkné a líbí se mi," podotkl Robert Vano.

Podle jeho slov má pořád co nabídnout jak analogová, tak i digitální fotografie. „U začínajících fotografů je důležitá vizualizace toho, k čemu chce člověk fotografii použít. Ne všude se dá fotografovat na klasický film a ne všude je dobré fotit na digitál. Obě technologie mají i dnes co nabídnout a každá má něco do sebe," doplnil Robert Vano.(bur)