Rybičky, rybičky, rybáři jedou. Kapři, candáti nebo štiky se co nevidět ocitnou v sítích rybářů na Chebsku. Ti se totiž chystají na tradiční výlovy rybníků. Přímo při práci je mohou lidé sledovat už od 22. října.


Jako první přijde na řadu rybník Regent v Chodové Plané. Sem se budou moci zájemci na práci rybářů přijet podívat ve čtvrtek 22. října od 8.30 do 16 hodin a v pátek 23. října od 8.30 do 14 hodin. Rybník Betlém v Teplé pak rybáři vyloví ve středu 28. října od 8.30 do 13 hodin. „Největší rybník na Chebsku, tedy Amerika, přijde na řadu ve čtvrtek 29. října od 8.30 do 16 hodin a v pátek 30. října od 8.30 do 14 hodin," informoval jednatel Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek. Během výlovu si budou moci návštěvníci pochutnat na rybích dobrůtkách.


Kolik ryb rybníky skrývají, se v tuto chvíli přesně říci nedá. Bohužel už nyní ale rybáři počítají s tím, že výnosy budou v letošním roce nižší. „Nižší výnosy budou mít hned dva důvody," uvedl Zdeněk Mašek. „Nižší kusovou hmotnost budou mít ryby z důvodu nedostatku vody," přiblížil s tím, že Vánoce ochuzené nebudou. „Na Vánoce se budeme snažit připravit ty největší kapry," řekl.


Další negativní vliv na počet ryb budou mít tolik diskutovaní kormoráni. Ti jsou podle jednatele Rybářství Mariánské Lázně začarovaný kruh. Stát už více jak dva roky neposkytuje náhrady za ryby ulovené kormorány, a přestože je možné tyto ptáky střílet, rybáři na to nemají povolení. Kormoráni přitom rybářům způsobují dva druhy škod. První jsou ryby, které uloví. Druhotné škody pak způsobují poraněním ryb.