Hodláte pojíst v restauraci a obáváte se případných zdravotních komplikací? Tak na Chebsku nemusíte. Zdejší restaurace se totiž v dodržování čistoty natolik zlepšily, že hygienici letos neobjevili vážnější prohřešky.

„V první polovině roku jsme uskutečnili v restauracích na Chebsku takřka čtyři sta padesát kontrol. Udělili jsme asi sto třicet blokových pokut v celkové výši téměř dvě stě dvacet tisíc korun,“ uvedl Karel Pokorný, vedoucí oddělení hygieny výživy chebské hygienické stanice. „Letos jsme ani v jednom případě nemuseli nedostatky projednávat ve správním řízení, kdy hrozí pokuta až dva miliony korun. Celkově lze říci, že situace v restauracích a jídelnách se rok od roku zlepšuje a lidé nemusí mít strach se zde najíst.“ Kontroloři se zaměřují především na skladování výchozích surovin. Zajímá je, zda kuchaři dodržují dobu použitelnosti a teplotu, kterou výrobce k uchování potravin určil.

„Leckde se ještě setkáváme s tím, že syrové maso a vejce nejsou uskladněny odděleně od jogurtů, sýrů, uzenin či knedlíků,“ vysvětlila vedoucí chebské hygienické stanice Jaroslava Hrabáková. Předmětem kontroly je ale i celková čistota provozovny, její stavebně – technický stav a osobní hygiena personálu.

Přestože kontroly vážnější nedostatky neodhalily, odborníci radí při vstupu do restaurace věnovat pozornost varovným příznakům. V případě, že v jídelně není čisto nebo obsluha nabízí stravu v ušmudlaném oděvu, je často lepší odejít jinam.