U chlapečka, který se během svého krátkého života už třikrát učil chodit, se objevil Landau-Kleffnerův syndrom, při němž nemocný nejprve přestane slyšet a na základě toho se mu rozpadne řeč.

Nicolásek měl těžký už svůj vstup do života. „Vlivem komplikací při porodu měl po narození abnormální hromadění mozkomíšního moku v komorách mozkových,“ řekla maminka Ivana. Po dvou operacích mu byl zjištěn syndrom Dandy-Walker, což je vzácné onemocnění, které postihuje vývoj mozku a dochází při něm k jeho deformacím. To má za následek problémys pohybem, koordinací i intelektem dítěte.

Ilustrační foto
Prostitutky přicházejí o práci, agentura jim pomáhá do normálního života

„Právě fyzické omezení je u Nicolase výrazné, má ochrnutou celou pravou polovinu těla. Trpí epilepsií, hyperaktivitou a mentální retardací,“ řekla maminka. Nicolas má za sebou sedm operačních zákroků a další série operací ho čeká. Sedmiletý chlapec se tak kvůli těmto komplikacím učil chodit už třikrát. Nedávno u něho lékaři potvrdili podezření na Landau-Kleffnerův syndrom, kdy nemocný přestane slyšet a na základě toho se mu rozpadne řeč a přestane mluvit. Chlapce nyní čekají podrobnější vyšetření. Navzdory tomu je Nicolas společenskýa usměvavý kluk. Miluje plavání a také jízdu na koních.

Rodině pomáhá veřejnost. Například v rámci cyklistického maratonu se podařilo vybrat více než 28 tisíc korun na jeho rehabilitaci. Nicolásek potřebuje kompenzační pomůcky, speciálně upravené kolo, pravidelné léčebné terapie pro pravidelný trénink dolních končetin a osobní asistenci. Ale veškerá péče je velmi drahá. Lidé mohou pomoci v rámci sbírky, která je pod záštitou Krajského úřadu v Karlových Varech. Číslo konta je 2401441762/2010.