Na Chebsku to totiž není taková legrace, jak by se na první pohled mohlo zdát. Například dvacetiletá Eliška Jirmusová z Chebu odešla za letní prací dokonce až do Prahy, ale ani tam se jí s maturitou nedaří najít brigádu.

Chebský deník se proto rozhodl oslovit tři podniky, jak to u nich s brigádami vypadá. Jako první byl Lázeňský dům Kijev ve Františkových Lázních. „Brigádníky spíš nebereme," řekl ředitel vojenské léčebny Kijev. „O to se starají vedoucí jednotlivých úseků, ale nyní zde máme více stážistů než brigádníků. Většinou ale nabíráme brigádníky, když si zaměstnanci vybírají dovolené. Spíš to ale nemá cenu, protože to trvá, než se děti zaučí, a za chvilku stejně odcházejí," vysvětlil.

„S brigádou na léto je to tady hodně těžké," řekla devatenáctiletá Barbora Lapáčková z Chebu. „Studuji vysokou školu mimo město, tak jsem myslela, že by bylo fajn pobýt u rodičů celé léto, zatímco bych v Chebu chodila na brigádu. To jsem se ovšem zmýlila. Nebýt mého známého, asi bych doteď nic neměla," řekla.

Další z oslovených byla firma Romana Šnebergera Nový úklid Cheb. „Samozřejmě bereme," řekl Šneberger. „Brigádníky u nás máme celoročně. Nastupují v době dovolených a provádějí úklid jako normální zaměstnanci. Nyní už máme ale všechna volná místa obsazená," dodal.

„U velkých obchodních domů je problém s pracovní dobou nebo penězi," uvedl osmnáctiletý Jan Lopatio z Chebu. „Dělal jsem například v Tescu. Tam se s vámi, podle mého názoru, moc nepářou. Znovu bych tam asi pracovat nešel," dodal Jan.

Poslední oslovenou firmou byl ON Servis Cheb, s.r.o., který se zabývá výrobou strojní techniky. „Brigádníky nebereme," řekl jeden ze společníků Michal Novotný. „Vše si tady uděláme sami, mladé lidi raději nebereme, aby se jim tady něco nestalo. Pracujeme tady s těžkými předměty," vysvětlil.

„Já jsem na brigády měla smůlu," řekla mladá Chebanka Eliška Jirmusová. „Proto jsem zkusila odjet do Prahy, ale zbytečně,"dodala.

(hel)