Starší občané z Františkových Lázní se mohou radovat. Ušetří! Jejich město za ně uhradí časté cesty do Chebu a zpět. Od září jim má začít sloužit takzvaný ´Seniorbus´.

Na posledním jednání františkolázeňských zastupitelů totiž celkem hladce prošel pro občany v důchodovém věku sympatický návrh starosty města Ivo Mlátilíka a Lenky Průšové (dřívější místostarostka, dnes zastupitelka), aby byl zřízen od 1. září ´Seniorbus´. Ten má čtyřikrát denně vozit zcela zdarma do sousedního Chebu a zpět všechny seniory starší 65 let. Pojede dvakrát dopoledne a dvakrát odpoledne, a to ve všední dny od pondělka do pátku.

„Víte, máme u nás takový produkt již řadu let, kdy jsme přispívali seniorům starším 70 let finančně na dobíjení jejich čipových karet na jízdné do Chebu a zpět," uvedl starosta Ivo Mlátilík. „Dělalo to 400,- Kč na osobu a této naší služby využívalo přes 130 občanů. Poté, co jsem si ovšem prověřil statistické údaje o osobách starších 65 let v našem městě a zjistil, že jich máme 1 056! (což je cca 20% našeho obyvatelstva), jsme dali s mou exmístostarostkou hlavy dohromady a hledali řešení, jak pomoci celé této nejpotřebnější skupině obyvatel. Jejich časté cesty do sousedního Chebu do nemocnice, k lékaři, na návštěvu různých úřadů, ale i na běžné nákupy stojí nemalé částky z jejich rozpočtů. A tady musím říci, že tam, kde nestačí stát, což se mu mimochodem velmi daří, se má postarat město. Tedy pokud na to má," řekl Mlátilík a pokračoval s vyjádřením, že jejich město na to má. „Tak proč nepomoci těm, kteří to nejvíce potřebují? Chtěl bych tímto také poděkovat všem koaličním kolegům a ostatním zastupitelům za podporu a hladký průběh hlasování."

Zastupitelka Eugenie Chromá se ještě před rozhodováním o osudu ´Seniorbusu´ dotazovala, zda má sloužit pouze místním důchodcům. „Tato vymoženost bude pouze pro občany Františkových Lázní starší 65 let," odpověděl navrhovatel tohoto kroku Ivo Mlátilík. „Oprávnění Františkolázeňští budou vybaveni průkazkami," upřesnil starosta.

´Seniorbus´ přijde rozpočet Františkových Lázní přibližně na 36 tisíc korun měsíčně.