Víc než 671 tun odpadu se zatím letos vytřídilo v Chebu. V roce 2009 to přitom za celý rok bylo jen 813 tun.

Loni obyvatelé vytřídili 1270 tun odpadu, třídí se tak rok od roku víc.

Se zvyšujícím se množstvím vytříděného odpadu roste také částka, kterou za něj město dostává od společnosti Ekokom. V roce 2009 to bylo přes 1,3 milionu, vloni už 3,6 milionu a za první letošní pololetí téměř 1,9 milionu.

„Zajištění separace stojí město ročně přibližně 7 milionů korun, což je stále výrazně více, než kolik za vytříděný odpad získáme zpět," vysvětil chebský místostarosta Tomáš Linda. „Zatímco pro město není z ryze ekonomického hlediska separace příliš výhodná, z pohledu občana je tomu přesně naopak. Do výše poplatku, který městu za odpad hradí, se totiž započítávají pouze náklady na svoz a likvidaci nevytříděného komunálního odpadu ukládaného na skládce."

K růstu množství vytříděného odpadu přispělo také zavedení takzvaného pytlového systému sběru papíru a plastů. Tímto způsobem se třídí ve všech lokalitách města se zástavbou rodinnými domy, kde bývá docházková vzdálenost ke stanovištím kontejnerů na tříděný odpad vyšší než třeba na sídlištích. Pytlový systém funguje například na 'starém' Zlatém vrchu, v části Chebu kolem divadla, v Hájích, Podhradu či na Švédském Vrchu. Postupně se také navyšuje počet kontejnerů na separovaný odpad, které jsou po Chebu rozmístěny. V roce 2009 jich bylo 353, vloni už 432. „Díky tomu se neustále zkracuje docházková vzdálenost ke kontejnerům, která je v Chebu pod krajským i celorepublikovým průměrem," dodal Tomáš Linda.

V Chebu se vedle plastů, papíru a skla třídí i bioodpad. Každý vlastník domu může požádat o poskytnutí popelnice, do které se zbytky z domácnosti či odpad z údržby zahrady odkládají. I jejich počet se neustále zvyšuje, momentálně jich je po Chebu rozmístěno přibližně 1100. Novinkou v oblasti separace bioodpadu jsou velkokapacitní kontejnery, které nechalo město rozmístit do chatových oblastí a zahrádkářských kolonií.

Roste také objem komunálního odpadu. Město na likvidaci odpadu ročně vynakládá 44 milionů korun.