Další potíže mají Karlovy Vary, které jsou z velké části postaveny na opěrných zdech a terasách. Nad Hlavní poštou město muselo řešit složitou sanaci nebezpečně ujíždějícího svahu, a nyní se problémy objevily jen o pár metrů dál v serpentinách, které rovněž spojují ulici Krále Jiřího s dolní Zahradní. Sesula se tam totiž část kamenné zdi právě v místě, kde si David Švehlík coby Heinrich Mattoni nabírá vodu z pramene v seriálu Já, Mattoni. Stezka je kvůli tomu uzavřená. Zůstává otázkou, kdy bude zase zprovozněna.

Komplikace na serpentinách zaregistrovali jako první strážníci. "Závadu nám nahlásila městské policie na Nový rok odpoledne, kolegové zatím stezku uzavřeli, protože průchod není bezpečný," potvrdil mluvčí magistrátu města Jan Kopál.

Testování dětí na koronavirus. Ilustrační foto.
Testování žáků dopadlo na jedničku. V kraji ale přibývá případů s omikronem

Ze stavu na místě se podle něho nedá usoudit na nějaké cizí zavinění. "Zdá se, že se jedná o sesuv svahu, nebyly zjištěny ani žádné stopy například po silvestrovské pyrotechnice. Naopak se zdá, že zeď, jak byla narušena, by se mohla rozpadat i v další části," upozornil mluvčí Kopál.

Podle něho radnice nyní objednává statika, aby posoudil stav zdi a svahu a doporučil další řešení.

"Kameny určitě použijeme na opravu zdi znovu. Ale jestli bude třeba nějak upravit svah či budou potřeba jiné zásahy, to vyplyne až z dalších zjištění," dodal mluvčí magistrátu.