Nicolas, který má za sebou několik náročných operací, začal konečně v pěti letech chodit.

„První krůčky přišly před třetími narozeninami,“ řekla maminka Ivana. „Pak ale udeřila zákeřná noční epilepsie.“ Podruhé se to Nikymu znovu podařilo až před necelým rokem. Po těžkém porodu, kdy lékaři použili takzvaný zvon, to ještě vypadalo, že Nicolas bude zdravé dítě.

Malý Nicolas bojuje s osudem.Zdroj: archiv rodiny

„Propustili nás z nemocnice domů a mně připadalo, že jeho hlavička povážlivě rychle roste,“ popsala situaci před lety maminka Ivana Úblová. V prvním týdnu svého života se tak malý chlapeček poprvé a bohužel ne naposledy ocitl na operačním stole. Chlapci se totiž začal v hlavě hromadit mozkomíšní mok. Ani po zákroku klid nenastal a miminko absolvovalo padesát punkcí. Kvůli záchraně jeho života se lékaři rozhodli pro voperování VP shuntu, tedy hadičky, která odvádí přebytečný mozkomíšní mok z mozku do břišní dutiny, kde se mok rychle vstřebává do krve.

Ilustrační foto.
Lidé v Chebu už platí parkování mobilem

„Dnes Nicolas trpí hydrocefalem, obrnou, mentální retardací, epilepsií, poruchou řeči a má problém se soustředěním,“ popsala těžké kombinované postižení jeho maminka. Za sebou má chlapeček už sedm operačních zákroků, ale jeho maminka ví, že další ho ještě čekají. S nepřízní osudu bojuje Nicolas jako lev. „Je spontánnější, upřímnější a bezprostřednější víc než my všichni ostatní,“ uvedla Ivana. Její v současné době největší přání je, aby její syn znovu chodil.

„Je to pro mě teď priorita číslo jedna,“ potvrdila. „Nevím, kolik času bude opět potřeba na zvládnutí chůze bez opory. Velké pozitivní výsledky přináší rehabilitace.“ Ty jsou nejen časově, ale bohužel i finančně náročné. „Jsem přesvědčená, že to znovu dáme.“ Rodině finančně pomáhají nadace, sbírky i soukromí dárci. „Děkuji všem, kteří přispívají. Jste pro mě andělé,“ řekla Nicolasova maminka.