Karlovarský kraj – Bída, mizérie a ztráta času, tak hodnotí dosavadní houbařskou sezonu nejen příležitostní houbaři, ale také zkušení mykologové z celého Karlovarského kraje.

„Sucho, které je nepřítelem hub, je vražedné," řekl předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. „Přesto ti zkušenější mají možnost najít například syrovinky. Osobně jsem i přes to šílené sucho našel i kotrče," uvedl s tím, že i loni začaly houby růst až na konci července. „Je to naprosto mizerné," řekl další z mykologů Pavel Syřiště. „Lesy jsou vyprahlé a neroste vůbec nic. Opravdu nemá cenu chodit do lesa," posteskl si. S jeho slovy souhlasí i další z členek mykologického klubu. „Ani v okolí Karlových Varů nic neroste," řekla.

Houbaři, kteří chtěli čerstvé hříbky do polévky nebo dobrůtku v podobě houbových řízků, si tak kvůli naprostému suchu musí nechat zajít chuť. „Nevěřil jsem svým kamarádům houbařům, že v lese není ani prašivka," řekl David Holeček z Mariánských Lázní. „Vždycky jsem v okolí Dyleně něco našel. Tentokrát jsem jim ale musel dát za pravdu.

Opravdu jsem prolezl les křížem krážem a domů jsem přišel s prázdným košíkem. Jediné, co mi zbylo, bylo vyndat ze svých železných zásob poslední skleničku sušených hub. Jenže čerstvé jsou čerstvé," uvedl. „Já jsem patřil mezi ty šťastné a u Lazů na Mariánskolázeňsku jsem našel tři hřiby," pochlubil se Josef Pleskot z Chebu. „Po několika hodinách chození opravdu velký úspěch," poznamenal ironicky.

Jediné, co může mizerné sezoně pomoci, je voda. Houbaři proto stejně jako zahrádkáři netrpělivě čekají na déšť. Podle zkušených mykologů by ale muselo vydatně pršet alespoň tři dny, aby houby konečně začaly růst.