„Setkávám se s tím především v lesních úsecích nebo někde na okraji městské zástavby,“ sdělil Roman Krejčí z Karlových Varů. „Překvapuje mě, že v dnešním století je něco takového možné. Některé úseky v přírodě jsou prostě na mobilní signál hluché,“ poznamenal.

Podobnou zkušenost se ztrátou signálu má i Kateřina Dlouhá z Chebu. Ta zaznamenala výpadek signálu už několikrát.

Co nám covid vzal, co nám covid dal.Zdroj: Deník„Nevím, jestli je to slabší anténou anebo špatným pokrytím, ale signál mi mnohdy nenaskočí například na Zelené hoře u Chebu, u Pomezí, v Klestu a podobně. Přitom tam mají lidé domy a žijí tam, tak nevím, kde je chyba. Překvapilo mě, že i v obci Prameny mi úplně vypadl signál a telefon byl hluchý. To je legrace,“ poznamenala respondentka. Pokrytí mobilním signálem hlídá Český telekomunikační úřad. Podle něho jsou opravdu v Karlovarském kraji místa, kde nemusí být mobilní signál stoprocentní.

Jde zejména o lokality jako jsou lesy, louky, a místa, kde se špatně signál šíří.

„Pokud jde o pokrytí mobilním signálem, tak Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na svých internetových stránkách zveřejňuje výsledky modelového výpočtu pokrytí provedeného na základě technických parametrů základnových stanic sítí jednotlivých mobilních operátorů,“ sdělila tisková mluvčí ČTÚ Linda Jurčíková.

Ilustrační foto.
Antigenní testování začíná. Kam v kraji zajít

Podle této mapy je jasné, že nejméně signálu mají obyvatelé obcí Rovná, Kladská, Údolí, Krajková, Květná anebo i obce Šindelová.

Dobrou zprávou ale je, že Karlovy Vary jsou jedním z takzvaných 5G měst.

„To je projekt Ministerstva průmyslu a obchodu, kdy města (Karlovy Vary, Jeseník, Bílina, Plzeň a Ústí nad Labem) připravují pilotní projekty pro využití budoucích 5G sítích. Karlovy Vary spolupracují se společností Vodafone,“ poznamenala mluvčí.

„Výhodou 5G sítě je nejen vyšší kapacita pro více zařízení, vyšší přenosová rychlost, ale také větší stabilita přenosu a menší latence, tedy zpoždění,“ informoval viceprezident Vodafonu pro technologie Milan Zíka.