Chatařům poblíž tohoto vodního toku nezbývá nic jiného než si zajet k vodě jinam v regionu.

Povodí Ohře se již v minulosti snažilo najít účinný prostředek, který by zamezil růst sinic, ale zatím bezúspěšně. Nyní nějaká ochranná opatření Povodí Ohře nechystá.

„Problematiku množení sinic nejen ve vodní nádrži Skalka sledujeme neustále," sdělil Martin Cidlinský, vedoucí odboru technicko-provozní činnosti Povodí Ohře v Chomutově. „V tuto chvíli však není v realizaci žádný konkrétní projekt, který by pomohl sinice ve vodní nádrži omezit. Celou dobu tuto nádrž standardně monitorujeme. Povodí Ohře má sice k dispozici některé náměty a doporučení, jak omezit šíření sinic, zatím však není jasné, nakolik by tyto metody byly účinné," dodal s tím, že kvůli tomu sledují odborníci z Povodí Ohře realizaci obdobných opatření u svých kolegů z jiných povodí.

Sinice jsou mikroorganismy, které mohou vážně poškodit zdraví lidí. Proto by se jim měli raději všichni vyhnout. „V závislosti na délce kontaktu vyvolávají sinice alergické reakce očí, spojivek a zarudlé podráždění pokožky," popsala Kateřina Jáglová, vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Karlových Varech. „Mohou se dostavit i různé projevy od střevních a žaludečních obtíží, malátnosti po bolesti hlavy. Při dlouhodobém vlivu toxinů sinic se dostaví i porucha funkce jater," varovala odbornice.