Ani pandemie koronaviru nezastavila rozvoz Betlémského světla. To v sobotu skauti přivezli také například do Mariánských Lázní a Chebu. Na nádraží na něj už čekalo několik lidí.

„I přes situaci, která kvůli onemocnění covid-19 panuje, jsem o Betlémské světlo nechtěla přijít,“ řekla žena čekající na chebském nádraží. Jeho rozdávání bylo kvůli pandemii náročnější na organizaci. Musela být dodržena všechna bezpečnostní opatření, nošení roušek, rozestupy a ostatní. „Chodím si pro něj každý rok,“ řekla Jana z Chebu. „A nechtěla jsem vynechat ani letos. Je to pro mě symbol Vánoc. Betlémským světlem zapaluji svíčky svých milovaných na hřbitově. Bez něj si už léta neumím svátky představit. Doufala jsem, že i přes veškerá opatření dorazí i letos. Jsem ráda, že ho to, co se tady děje, nezastavilo,“ dodala.

Skauti se o šíření Betlémského světla v České republice postarali už po dvaatřicáté. Kvůli pandemii koronaviru nejeli letos do Vídně, ale převzali si ho na hraničním přechodu Mikulov Drasenhofen.

Redaktoři Deníku prošli bývalý areál pivovaru. Je plný odpadků, ale i potřeb pro narkomany. V odstavených kamionech bydlí bezdomovci.
Majitel odstranil z pivovaru skládku za miliony korun

Tradice Betlémského světla se zrodila v roce 1986 v Rakousku. Cílem je šířit s plamínkem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Pro věřící je také symbolem naděje.

Lidé, kteří ještě Betlémské světlo nemají, nemusí zoufat. Mohou si pro ně přijít ještě například v úterý 22. prosince od 9 do 10 hodin do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mariánských Lázních. Tam si ho mohou lidé vyzvednout také ve čtvrtek 24. prosince od 15 do 17 hodin. A na řadě dalších míst v Karlovarském kraji. Informace jsou na www.betlemskesvetlo.cz.