Občany na Chebsku, ale i v jiných částech republiky čeká v roce 2013 velké množství legislativních změn a mnoho dalších důležitých událostí, jako je přímá volba nového prezidenta nebo možné rušení některých nemocnic. Redaktoři Chebského deníku zjišťovali mezi občany, co očekávají od nastávajícího roku a čeho se naopak obávají.

„Doufám, že bude příští rok mnohem lepší pro všechny občany a že se vyřeší mnoho problémů, které lidi trápí," uvedl Ondřej Horák z Mariánských Lázní. „Já bych byl rád, kdyby se definitivně vyřešil problém mariánskolázeňské nemocnice a bylo jasné, jak to s ní bude i do budoucna. Vše však záleží na tom, jak se 'vyspí' Všeobecná zdravotní pojišťovna. Byl jsem na minulé demonstraci proti zrušení nemocnice a rád se případně zúčastním i těch budoucích, ať ti nahoře vědí, že nám to není lhostejné," dodal.

To lídr populární regionální punckové kapely Plesnivý Fazole Hanka Michalčínová je dost skeptická. „Podle mne to vše bude ještě více na houby. Všechno bude dražší a lidi se k sobě budou chovat ještě hůře než doposud. Nebudou si dávat přednost ve frontách, nebudou pouštět starší sednout v autobusech. Lidi žel budou často dělat i věci, které by jinak byly dost pod jejich úroveň," neskrývala.

„Od roku 2013 očekávám to samé, co od každého jiného," uvedla Tereza Kadlecová z Františkových Lázní. „Budu zase o jeden rok starší, nejspíš potkám spoustu nových lidí a bůhvíco se ještě může stát. Je to rok jako každý jiný. Bojím se toho, že by se mohl stát prezidentem převlečený komunista," dodala.

Mnoho občanů vyděsilo zdražování, které od prvního ledna také začne.

„Elektřina má jít opět nahoru, a tak šetřím čím dál víc," řekla Eva Veselá z Chebu. „Proto od nového roku moc hezkého nečekám. Zdražit by měl i plyn, a tak na mě čeká jen smutný pohled do peněženky," dodala.

Mnoho lidí věří, že rok 2013 bude spíše lepší.

„Myslím si, že když jsme přežili konec světa, bude nás teď čekat jenom to dobré," řekla Petra Králová z Chebu. „Očekávám tedy od následujícího roku, že bude ekonomická situace lidí stabilnější a že všichni budou více v pohodě než v roce letošním. Jestli se tak ale stane, to ukážou až nové dny v novém roce," pomyslela si.

Podle seniorů je důležité, aby byli lidé zdraví.

„Očekávám, že všichni budeme zdraví. To je to nejdůležitější," uvedla osmdesátiletá Anna z Chebu. „Když člověk nemá zdraví, jsou mu peníze k ničemu. V novém roce se bojím, že mi opět zdraží důležité léky. Proto jsem také svého lékaře poprosila, aby mi předepsal více balení mých léků. Už mi je zdražili tolikrát, že za chvíli si budu muset na ně půjčovat od příbuzných," stěžovala si. „Prášky, za které jsem ještě před deseti lety zaplatila do osmdesáti korun, mě dnes vyjdou asi na sedm stovek. Na některé z nich totiž pojišťovna přestala doplácet, a tak je musím hradit celé," dodala Anna.