Děti měly unikátní šanci se se zemí seznámit naživo, ochutnat tradiční španělská jídla, ale hlavně komunikovat v jazycích, které se ve škole vyučují. „Budeme se snažit, aby se k nám tento projekt vrátil i příští rok, prozatím to vypadá na Mexico,“ sdělil Jan Kuchař, františkolázeňský starosta.

Do školy dorazily i tři dámy ze španělského velvyslanectví. Tereza Ortiz, atašé pro turismus, Ana Lucía Vich Gandella, rada pro obchod a hospodářství, a Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání. A co školáci ochutnali? Servírovala se polévka andaluské gazpacho ze syrových a čerstvých surovin, bez koření či rajského protlaku. Poté následovala valencijská paella s kuřecím masem, která je také tradičním španělským pokrmem, jehož tajemstvím je čerstvost a kvalita použitých produktů. Jako třešnička na dortu byl dezert, pomeranče v medu s olivovým olejem.