Rozzářené dětské oči i zraky ostatních hostů a nebývalá štědrost tak by se dal charakterizovat šestnáctý ročník charitativní akce Chopinovské nokturno, který se odehrál v sobotu pod patronací místopředsedkyně vlády České republiky Karolíny Peake v mariánskolázeňském OREA hotelu Monty. Z darů hostů se zde totiž pro potřebné vybrala suma 71 696 korun. Doposud se prostřednictvím ´Nokturna´ v předchozích letech dostalo zejména matkám a dětem v nouzi už 1 071 793 korun.

Vzácným hostem programu, jehož partnery pro tento rok byly společnosti ČD Cargo, Severočeské doly a ČD Telematika, byl Mons. František Radkovský, biskup plzeňský. Nechyběly ani skvělé výkony protagonistů večera Josefa Vojtka, Václava Hudečka, Kateřiny Brožové, Zory Jandové, Zdeňka Merty a klavíristy Jana Simona.

„Jedním z důvodů, proč jsem dnes na Chopinovském nokturnu, je otec biskup Radkovský, se kterým jsem se už setkala několikráte," uvedla Karolína Peake. „Vím, že se hodně angažuje v charitě a dělá spoustu ohromné práce, a je dobře, že většinou výtěžek z této akce jde právě na některou z aktivit arcidiecézní charity. V minulé době jsem například navštívila Domov svaté Zdislavy u Plzně a stojí za to je podpořit," dodala.

A jak finanční dary hostů organizátoři rozdělili? 50 tisíc korun věnovali Mons. Františku Radkovskému, biskupu plzeňskému, pro Diecézní charitu plzeňskou a po 7 232 korunách obdržely dětský domov (DD) Mariánské Lázně, Tachov a Dětský diagnostický ústav Plzeň.

„Finance hodláme použít na opravu našeho zahradního altánu," radovala se ředitelka DD Mariánské Lázně Ivana Dudarcová.

Koncertní program si naplno užívaly také děti z dětských domovů. „Bylo to skvělé, všichni interpreti se mi líbili. Moc to slušelo paní Kateřině Brožové," usmíval se čtrnáctiletý Michal Dužda z DD Tachov. „Já osobně bych před tak početným publikem asi vystupovat nedokázal. Prostě bych asi měl trému," neskrýval.