Školní rok začíná! Mnohé děti na Chebsku dnes čeká překvapení. Přes prázdniny se totiž objekty základních a mateřských škol opravovaly.


„K největším akcím letošního léta patřilo zateplení a výměna oken 5. Základní školy za 9,2 milionu korun,“ uvedl místostarosta Miroslav Plevný. „Měnily se tu i rozvody vody a opravovalo sociální zázemí dívek za 2,5 milionu korun, obě tělocvičny pak mají nové podlahy za 2 miliony korun,“ popisoval.


Výměna oken zaměstnala pracovníky na Základní umělecké škole, kde stála 950 tisíc korun, a na 1. Základní škole, kde práce vyšly na 480 tisíc korun.

„Havárie se musela neplánovaně řešit v 2. Základní škole v Májové ulici, kde padaly římsy - naštěstí jen do dvora,“ uvedla mluvčí chebské radnice Martina Kuželová. „Práce tu přišly na 800 tisíc korun.“ Také uvedla, že se ještě pracuje na 4. Základní škole. „Nyní již jen ze dvora, na nové střeše za 3,8 milionů korun. Hotovo má být do 20. září,“ sdělila.


Další provedené akce, v areálech mateřských škol, se již nebudou platit jen z městské pokladny – výrazně na ně přispěje Evropská unie. „Šlo v první etapě o revitalizaci zahrad dvou mateřských škol - v Komenského ulici a Osvobození na Hradčanech - a výstavbu nového dětského hřiště hned v sousedství této školky,“ popisovala mluvčí.


Vedení města počítá s tím, že části těchto areálů budou volně přístupné i veřejnosti. Ne ale dříve než 10. října. „Nové travní koberce totiž potřebují nějaký čas, aby se mohly nerušeně prokořenit do podkladu,“ vysvětlil místostarosta Michal Pospíšil.


A protože začíná školní rok, přivítají také zástupci města malé školáky. Místostarosta Michal Pospíšil zahájí nový školní rok ve 4. Základní škole v Hradební ulici a starosta Jan Svoboda přijde za školáky do 5. Základní školy v ulici Matěje Kopeckého na Hradčanech.