O tom, i o dalších zajímavostech týkajících se lázeňských měst a specifické urbanistiky, je ojedinělý projekt na podporu lázeňství nazvaný Rok lázeňské architektury Čech, Moravy a Slezska 2014.

Na západě Čech projekt oficiálně zahájila už v úterý výstava prací významného architekta Gustava Wiedermanna, který do značné míry určoval podobu malebných Františkových Lázní.

„Gustav Wiedermann vystudoval architekturu na významných evropských školách a byl nejenom architekt a starosta města, ale v úplných začátcích pomáhal jako předseda okrašlovacího spolku," uvedl autor projektu, uznávaný český architekt Oldřich Janota. 

A co dalšího říká o Wiedermannovi? „Podobně jako v Mariánkách zde muselo hodně úsilí směřovat v postupnou úpravu původně bažinaté krajiny v okolí nalezených pramenů. Byl to renesanční člověk a úspěšný politik Chebska. Stál za vznikem pravoslavných kostelů ve Františkových Lázních, Mariánských Lázních i v Karlových Varech. Podílel se i na přestavbách vil a lázeňských domů," dodal.

Zahájení tohoto projektu právě v nejmenším dílu lázeňského trojúhelníku je podle tamního starosty Ivo Mlátilíka pro jejich krásné město velkou poctou. „Ne nadarmo se v našem městě podíleli v letech 1840 až do počátku dvacátých let našeho století pánové Karel (otec) a Gustav (syn) Wiedermannovi na jeho výstavbě.Oba stavitelé a projektanti v podstatě vytvořili architektonickou podobu dnešních Františkových Lázní a zapsali se tak neopakovatelným způsobem do dějin našeho malebného a světově proslulého lázeňského města, za což jim oběma patří obrovský dík. To nejmenší, co pro ně dnes můžeme udělat, tkví právě v naší snaze oživit vzpomínky na tyto geniální odborníky ve svém oboru, kteří přesáhli ve své tehdejší tvorbě vysoko hranice našeho regionu. Třešničkou na dortu je pak v letech 1900-1910 společenská angažovanost Gustava Wiedermanna, kdy působil jako starosta našeho města," chválil Mlátilík.

A jak přitáhnout pozornost široké veřejnosti ke krásám lázní? „No je potřeba se o ně starat tak, jako je tomu u nás v našem městě a důsledně chránit veškeré dědictví, dávnými generacemi nám zde zanechané…"