Nejeden sportovní příznivec v regionu v současné době nejčastěji skloňuje slovo Soči. Mezi ty, kteří nejsou pouze zarytými fandy, ale k tomuto ruskému městu mohou vzhlížet i s nadějí ve velký úspěch, patří sledge hokejový reprezentant Míra Hrbek z Chebu. Deník s ním hovořil nejen o jeho ambicích na očekávané paralympiádě. Ta se odehraje právě také v Soči.

„My letíme už 2. března a slavnostní zahájení se uskuteční 7. března," nemůže se už dočkat Hrbek. „Začínáme turnaj 8. března v 6.30 hodin středoevropského času (SEČ) zápasem s Norskem. Pak hned následující den ve stejný čas jdeme na Švédy a na konec skupiny to bude Kanada. S tou hrajeme 10. března od 17 hodin SEČ. Dobrou zprávou je, že Česká televize bude vůbec poprvé vysílat přímé přenosy ze zápasů České sledge hokejové reprezentace a oba paralympijské ceremoniály," je spokojený Hrbek.

Prozradíte vaše ambice?

Samozřejmě že naším cílem je medaile, ale bude to hrozně těžké. Špička ve světě se za posledních pár let velmi vyrovnala, a tak bude rozhodovat momentální forma a i štěstí.

V Rusku jste už absolvoval přípravný turnaj. Jaká jsou tamní sportoviště?

V této sezóně jsme byli v Rusku několikrát, ale přímo v Soči jsme v srpnu absolvovali předparalympijský zkušební turnaj. A i když jsme skončili na čtvrtém místě, zahráli jsme velmi kvalitní zápasy se světovou špičkou. Hrálo se v hale Šajba, kde se koná jak olympiáda, tak i náš turnaj. Je krásná a dá se říct, že ve všem dokonalá.

Jaký dojem na vás tamní situace a vůbec přístup místních udělaly?

V létě tam bylo jedno velké staveniště. Nikam mimo hotel jsme sami nesměli, pouze přidělenou dopravou a společně. Bydleli jsme v luxusním hotelu, který byl otevřený jen pro tento turnaj, dva bazény, vířivky, posilovna, herny, prostě luxus. Okolo hotelu staveniště, obrovské stavební stroje, prach a chaos.

Soči? Co vás zde nejvíce zaujalo?

Olympijský park je asi 40 km od Soči v Adleru. Soči jako takové jsme pouze navštívili.

Musím říct, že je to nádherné letovisko u Černého moře.

Jak už jsem uvedl, bydleli jsme v luxusním hotelu, a tak i jídlo bylo super, hodně ryb, ovoce a zeleniny… A hlavně v dostatečném množství. Na samotné paralympiádě si myslím, a podle toho, co máme za informace, bude jídla dost a v dostatečné kvalitě. Sami Rusové by si nedovolili nějakou kritiku.

Jak doposud hodnotíte výkony našich reprezentantů na olympiádě?

Je to skvělý a myslím si, že ještě něco cinkne. Máme ve hře ještě dost sportovců, kteří mají medailové ambice.

Dokážete odhadnout, kolik cenných kovů naši olympionici ze Soči přivezou?

Já osobně si myslím, že šest až sedm. Strašně moc to přeju i našim old hokejistům, i když oni mají asi nejtěžší úkol.