V soutěži Chebského deníku o nekrásnější houbařský úlovek vyhrála Mária Cibová z Chebu. S Deníkem hovořila nejen o mykologii.

Z vašich příspěvků je patrné, že máte ráda přírodu Chebska. Prozradíte, jak dlouho vlastně v našem regionu žijete? A jaké máte nejoblíbenější místečko v okolí Chebu?

Přírodu a všechno, co je v ní živé i neživé, miluji. Mám k ní velkou úctu a pokoru. Nejraději se toulám lesem a ráda se procházím kolem řeky Ohře až k přehradě Skalka na Stein. V Chebu bydlím od roku 2001, přistěhovala jsem se ze Slovenska z města Svidník (teď Prešovský kraj) .

Vyhrála jste v soutěži čtenářů Chebského deníku, kam zasílali houbařské úlovky. Zaujala jste nejen originálními dary lesa, ale i četností příspěvků. Kdy jste si letos na houbách vlastně užila nejvíce radosti?

Nejvíce radosti jsem si užila v létě a na podzim, když rostly houby nejvíc. Taky jsme s manželem sbírali borůvky.

Uvedete, jakou houbu máte nejraději?

Nejraději mám masáky, které jsem na Slovensku nesbírala. Taky mám ráda bedly a praváky. Největší radost mám, když najdu kotrče. To považuji za obrovský úlovek.

Kdo vás k zálibě v mykologii přivedl?

K mé zálibě v mykologii mě vedli rodiče. Už od dětství nás učili vážit si přírody a houby patřily k obživě po celý rok. Pamatuji si, že můj tatínek sbíral hlívy ještě začátkem prosince. Tady nevím o místech, kde rostou, a proto je kupujeme.

Už si vychováváte nějakého svého houbařského pokračovatele?

Ano, už si vychovávám pokračovatele v houbaření, a to 6letého vnuka Tobiase a 3letou vnučku Sofii –a musím říct, že je to moc baví. Ale mám smůlu, protože bydlí na Slovensku. Když jsem s nimi, tak je učím úctě k přírodě a chodíme spolu fotit motýly, brouky, kytky…

Konzumujete ráda houby?

Houby nejenom ráda sbírám, ale taky je ráda jím. Nejraději mám pečené masáky na oleji a kmínu s chlebem a rovněž řízky z masáků a bedel.

Předáte čtenářům nějaký vlastní oblíbený recept na úpravu hub?

To, co mám nejraději, už čtenáři vědí.. Možná houbovou omáčku tady dělají jinak, než jsme ji připravovali my na Slovensku. Přesný recept nemám, ale můžu říct, jak to dělám já. Houby povařím ve slané vodě asi 5 až 10 minut. Scedím je a dám dusit cibulku na olej, přidám máslo, když je cibulka osmahnutá přidám houby. Osolím, okořením, přidám trochu vody a nechám dusit. Ve studeném mléce si vymíchám hladkou mouku (dle potřeby), přidám jedno celé vejce a kyselou smetanu a dám to do podušených hub. Za stalého míchání to ještě 5 minut povařím. Může se přidat trocha octa a cukru.

Jak dlouho jste vlastně čtenářem našeho Chebského deníku?

Čtenářkou Chebského deníku jsem od roku 2001. Jak jsem se do Chebu přistěhovala, ihned mne zaujal.

Už jste někdy v podobných soutěžích čtenářů uspěla?

V roce 2006 jsem v Chebském deníku vyhrála také první místo v houbařské soutěži. Vloni jsem zvítězila v krajské fotosoutěži Ze života národnostních menšin. Taky na internetových stránkách Deníku jsem už získala přední umístění v různých fotografických kláních.