Jak se ale zbavit závislosti na takových ´fajnových´ sítích? Odpověď je podle chebského psychiatra Jána Pobežala celkem jednoduchá.

Stačí se totiž oprostit od sociálních sítí a začít dělat nějakou jinou aktivitu, než je sezení u počítače či koukání do chytrého telefonu. Povídat by o závislosti na jedné sociální síti mohl dvacetiletý Martin z Chebu. Postupem času jí ale dokázal dát sbohem.

„Bylo to pro mě vážně těžké, vzdát se jí," řekl Cheban Martin. „Miloval jsem všechny nové žádosti o zařazení do přátel, nové vzkazy, vložené fotky. Ve škole jsem byl připojený i na telefonu a nemohl se soustředit. Nakonec jsem si telefon bral s sebou i do vany nebo na záchod. Celé to skončila jedna krásná dívka, která je nyní mou přítelkyní. A jsem za to rád, síť jsem nenavštívil už několik měsíců," vysvětlil Martin.

„Víte, je to jako s ohněm," řekl Ján Pobežal. „Má své dobré i špatné stránky. Je pouze na nás, jestli si s ním chceme zahrávat, či nechceme. Když nás ovládne, spálíme se. Facebook je sociální síť, která v lidech zahání pocit izolace a přináší hřejivý pocit porozumění. Zbavit se závislosti můžeme tak, že budeme hledat jiné, prospěšnější aktivity," dodal.