Ten se totiž po ukončení klasické návštěvní sezony zase tak úplně nezavřel. Kromě předem objednaných skupin nepřijdou tentokrát zkrátka ani individuální návštěvníci.

„Ve vybraných dnech a hodinách mají lidé možnost navštívit prostory zámku,“ informoval kastelán Ondřej Cink. V listopadu se dveře památky otevírají každé úterý a každý čtvrtek.

V Chebu se uskutečnil veletrh pracovních příležitostí.
Jak psát životopis? Poradili na veletrhu

Prohlídky mimo hlavní sezonu mají podle Ondřeje Cinka své osobité kouzlo. „Návštěvníci mají příležitost zažít zámek jinak. Nesetkají se s návalem turistů, obvykle je provádějí stálí zaměstnanci zámku a vidí úplně jiný režim expozice,“ uvedl kastelán. Mohou tak díky speciálním prohlídkám vidět například restaurátorské práce nebo průběh generálního úklidu. Spatří třeba i odborné činnosti při zpracování mobiliárních a knihovních fondů a mnoho dalšího. „Návštěvníci si mohou prohlédnout zámecké interiéry Metternichů a muzeum a slavný kabinet kuriozit dohromady,“ řekl Cink. Na listopadové speciální prohlídky budou navazovat i ty prosincové. Ty budou jak jinak než adventní. „Připravili jsme si pro své příznivce víkendový advent na zámku. Ten se uskuteční druhý adventní víkend, kdy bude zámek vánočně vyzdoben a návštěvníci se budou moci zábavnou formou seznámit s vánočními zvyky a také s průběhem vánočních svátků ve šlechtických rodinách,“ přiblížil akce v následujícím měsíci kastelán. Příchozí se dozvědí například to, jaký byl jídelníček o vánočních svátcích na zámku a jaký v podzámčí. Na vánoční prohlídky pak budou navazovat adventní koncerty. Na těch se představí malí školáci ze Základní školy Lázně Kynžvart a mariánskolázeňské umělecké školy.

Speciální prohlídky památky nejsou úplně novým projektem, zámek už s nimi přišel na začátku letošního roku a setkal se s velkým ohlasem.