V obou případech dala justice za pravdu Mariánským Lázním. Spory sice město vyhrálo, ale tím, že se legendární mariánskolázeňská vila vrátila po letech zpět do jeho správy, stojí před obrovským problémem. Musí totiž vyřešit, co s legendárním objektem bude dál.

„Vedli jsme dva soudní spory,“ uvedl na posledním zasedání zastupitelstva právník města Milan Veselý. „První spor byl o tom, zda je platná naše výpověď.“ Výpověď z nájmu dalo město nájemci poté, co nedodržel podmínky z nájemní smlouvy. Vilu Lil totiž město pronajalo s tím, že objekt zrekonstruuje a pak za třicet milionů korun od Mariánských Lázní odkoupí. Město dokonce v minulosti i prodloužilo termín kolaudace. Přesto se vila celkové rekonstrukce nedočkala. A tak městu došla trpělivost. Druhý soudní spor se týkal neuhrazené části nájemného. „Byla uznána naše pohledávka,“ řekl Milan Veselý.

Michal Viewegh
Knihovna chystá překvapení. Přijede Viewegh a Pekárková

Podle jeho slov se v současné době jedná o částku přibližně dvou milionů korun. „Město předalo dluh k exekučnímu řízení. V současné době hledáme majetek, na kterém bychom mohli naši pohledávku uspokojit,“ sdělil Milan Veselý.

Mariánské Lázně nyní ale stojí před nerudovským problémem. Co s vilou Lil, ve které pobývali například František Josef I., Tomáš Garrigue Masaryk nebo Edvard Beneš, dál. Jisté je to, že objekt potřebuje nákladné opravy. Město připravilo 1,4 milionu korun ze svého rozpočtu na odvlhčení objektu. „Budeme se na tuto akci snažit získat dotaci z Ministerstva kultury,“ řekl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. Právě odvlhčení vily je v současné době zcela zásadní. Houba se objevila už i v druhém patře budovy. „Půjde o vytvoření drenáží a odvedení vody pryč, aby základy mohly vysychat,“ uvedl starosta.

Na celkovou rekonstrukci ale město v současné době nemá finance. Pro honosnou vilu, která je zapsaná do seznamu kulturních památek České republiky, by tak Mariánské Lázně nejraději sehnaly zájemce o pronájem či odkup objektu.

Ilustrační foto.
Boj s vraky brzdí legislativa