I tento úkon má svá pravidla, jejichž porušování může vést k vážným zdravotním problémům. Jak se správně zbavit mikroorganismů, to se dozvěděli ti, kteří v úterý zamířili do chebské nemocnice. Právě na včerejšek totiž připadal Světový den mytí rukou.

Akce byla zaměřená jak na personál nemocnice, tak na širokou veřejnost. Do nemocnice tak mířily třeba i celé třídy dětí z mateřských škol. Odborníci upozorňovali nejen na správnou techniku mytí rukou, ale také na dezinfekce, které mohou lidé na veřejných místech využívat.

„V nemocnici, ale třeba i na letištích či ve velkých obchodních centrech je velká koncentrace lidí s různě osídlenými mikroorganismy," vysvětlovala Helena Marcinková, asistentka ústavní hygieny pro Karlovarskou krajskou nemocnici (KKN). „I proto máme v nemocnici nejen na odděleních, ale také u východů dezinfekci. V rámci této akce vyzýváme veřejnost, aby ji také používala. Spousta lidí má stále za to, že je určená pouze pro personál, tak to ale není," vysvětlovala s tím, že by si měl dezinfekci na ruce nanést každý, kdo z nemocnice odchází. Z vyšetření i návštěvy blízkého. 

Hygienou by měl začít i příchod domů. Když člověk odemkne, jeho první kroky by měly vést k umyvadlu. Běžně stačí umýt ruce mýdlem, při nemoci i dezinfekcí.

Ruce se mají umývat vždy, když jsou viditelně znečištěné, při příchodu domů, po použití toalety, před přípravou jídla i po ní, před jídlem, po kontaktu s penězi, po manipulaci se syrovým masem, rybami, kuřaty, vejci, po manipulaci a mazlení s domácími zvířaty, po smrkání, kašlání, kýchání, po návštěvě nemocných osob, po manipulaci a vynášení odpadků, po práci na zahradě, po kontaktu s krví, před ošetřením rány nebo třeba poranění a po něm. Doslova zamořena bakteriemi jsou držadla nákupních vozíků, kliky a splachovače na veřejných toaletách, kliky dveří ve veřejných budovách, držadla v autobusech, tramvajích a metru, počítačové myši a klávesnice v internetových kavárnách a mobilní i pevné telefony na pracovištích.

Účinnost mytí a dezinfekce rukou snižují náramky, řetízky a prsteny, pod kterými mikroorganismy přežívají, proto je nutno před prací je sejmout. Nejvíce mikroorganismů se nachází pod nehty a v jejich okolí.

Ne vždy má ale člověk možnost si ruce umýt. V takovém případě jsou vhodnou variantou cestovní dezinfekční přípravky. „Je lepší kupovat ty z lékáren, zasáhnou totiž široké spektrum bakterií," uvedla Simona Auerová ze společnosti specializující se i na dezinfekce. Jak vysvětlila, od gelových přípravků se ustupuje a nahrazují je tekuté alkoholové. Rozetření dezinfekce by mělo trvat asi 30 vteřin.

A jak si tedy správně mýt ruce? Důležité je nanést mýdlo na vlhké ruce a pak důkladně omýt celé ruce. Internet je plný návodů. Zvlášť na veřejných místech by si pak člověk měl usušit ruce jednorázovým ručníkem, kterým by pak měl také zavřít kohoutek. Při používání dezinfekce je pak vhodné nanést na ruce pečující krém.

Zda si lidé myjí ruce správně, si v nemocnici mohli vyzkoušet díky speciální UV lampě a fluorescenčnímu roztoku. Kdo včerejší akci nestihl, nemusí zoufat. Uskuteční se totiž ještě příští týden, a to v úterý 12. května v Nemocnici Karlovy Vary. Zájemci odborníky najdou v centrálním vstupu, a to od 10. hodiny do poledne.