Od stavebního úřadu ke krajskému a od něj až na ministerstvo. Tak ve zkratce cestuje spis o Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), které má na chebském Švédském Vrchu postavit společnost Terea. Stále však není jasné, jaký z úřadů není podjatý a bude moct o projektu rozhodnout.

„Odvolání proti usnesení Krajského úřadu Karlovarského kraje ze dne 28.05.2015, jímž byl podle správního řádu Městský úřad Aš pověřen projednáním a rozhodnutím v územním řízení o umístění stavby, bylo MMR předáno se správním spisem dne 11. listopadu 2015," uvedla Veronika Vároši, mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj. Ministerstvo totiž mezitím materiál vrátilo krajskému úřadu k doplnění. Jedenáctým listopadem tak teprve začala běžet zákonná lhůta k vydání rozhodnutí v odvolacím řízení. „Šetření dosud nebylo ukončeno," dodala mluvčí.

O spalovně měl původně rozhodovat chebský stavební úřad, proti tomu však vznesla námitku ekologická organizace Arnika. Ta totiž poukazovala na fakt, že je město Cheb spoluvlastníkem investorské firmy, tedy společnosti Terea. Krajský úřad Karlovarského kraje tedy rozhodl, že se projektem bude zabývat úřad ve Františkových Lázních. Během pár dní však vešel v platnost zákon, že se podobná rozhodování přesouvají na nejbližší obec s rozšířenou působností. To by byl v tomto případě úřad v Sokolově. Ten je ale zakládajícím členem Odpadové společnosti, což je vlastně konkurenční projekt. Sokolovský úřad by tak byl zase podjatý z pohledu Chebských. Kraj proto nakonec určil, že bude územní řízení probíhat v Aši.

Proti tomu ale byla podána dokonce hned dvě odvolání, a to občana Chebu a spolku Arnika. „V odvolání je namítána podjatost jak stavebního úřadu v Aši, tak podjatost celého Karlovarského kraje," sdělila Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje. Z těchto důvodů byla celá věc spisového materiálu předána nadřízenému správnímu orgánu, tedy Ministerstvu pro místní rozvoj ČR (MMR).