Mnozí lidé na Chebsku se obávali, že se na vánočních trzích letos nebudou moct zahřát svým oblíbeným nápojem. Tím je právě grog, který obsahuje především tolik obávaný rum. Trhovci se ale netají tím, kde berou zlatavou lihovinu, a své zdroje čtenářům Chebského deníku klidně prozradili, aby se občané nemuseli strachovat o své zdraví.

„Alkohol nakupujeme jen v Makru v Karlových Varech," řekl místní stánkař. „Láhve jsou okolkované a jsou kvalitní, rozhodně bychom nikomu nechtěli ublížit," dodal.

„Měla jsem docela strach pít ve stáncích grog, když jsem viděla tu televizní reportáž o tom, že bychom si na alkohol měli pořád dávat pozor," řekla Chebanka Petra Dvořáková. „Prodejci na trzích na chebském náměstí jsou ale velmi ochotní a rádi vám řeknou, odkud alkohol mají. Po ujištění, že nepochází rum v grogu z nějakého pochybného zdroje, jsme si s přítelem klidně nechali nalít a šli jsme si zabruslit," dodala.

Jiní si ale stále nejsou tak jistí. Například Jan z Aše by si jen tak ve stánku tvrdší alkohol nedal ani na Vánoce. „I přesto, že stánkaři jsou leckdy velmi vstřícní, bych si stejně ten grog na trzích nedal," řekl Jan. „A bylo by mi jedno, jestli v Chebu, nebo v jiném městě. Myslím si, že kauza ´metylalkohol´ poměrně rychle vyšuměla a lidé si už nedávají pozor," vysvětlil.

Občané také mohou svůj alkohol, co mají doma, donést otestovat do pobočky krajské hygienické stanice v Hradební ulici v Chebu. Tam se dozvědí, zda jejich vzorek alkoholu neobsahuje jedovatý metyl. Čas odběrů v pracovních dnech je vždy od osmé hodiny ranní. V úterý, ve čtvrtek a v pátek mohou občané své vzorky destilátů lihovin nosit do patnácti hodin a v pondělí a ve středu do sedmnácti hodin. Na stanici hygieny budou potřebovat znát identifikační údaje občana ověřené z dokladu totožnosti, způsob nabytí lihoviny, výrobce, dovozce, distributora a souhlas občana s nakládáním s jeho osobními údaji ve smyslu jejich předání Policii ČR v případě, že lihovina ve vzorku nebude odpovídat příslušným předpisům. Jako množství vzorku postačí 200 mililitrů lihoviny.