Zarostlá díra zbyla po zbouraném Rudolfinu v Chebu. Vlastník pozemku by rád začal na lukrativním místě stavět. Práce ale blokuje staré stavební povolení předešlého majitele.

Demolice školy v chebské Komenského ulici začala v úterý 5. října 1999. Od jejího ukončení se ale na místě mnoho nezměnilo – až na keře a stromy, které zde od té doby vyrostly. Místo parkoviště nebo hotelu je zde ale divočina.

„Pozemek město prodalo roku 2007 společnosti RW INVEST, s.r.o., se sídlem v Hradci Králové, jež chce realizovat stavbu hotelu," informovala mluvčí chebského městského úřadu Martina Kuželová. „Zahájení výstavby ale zatím brání táhnoucí se soudní spory, které tato společnost vede s podnikatelem Petrem Plachým. Chtěl na stejném místě postavit hotel ještě předtím," sdělila. „Ten získal pozemek o rozloze 5 892 m2 v soutěži roku 2001, a to formou smlouvy o budoucí kupní smlouvě. Své záměry – vystavět hotel Rudolfinum – ale v dojednaném termínu, do prosince 2004, nezrealizoval."

Radnice proto s pokračováním stavební činnosti nesouhlasila a smlouvu vypověděla. „Na sklonku loňského roku vynesl odvolací soud rozsudek, na jehož základě má Petr Plachý, který ve sporech argumentuje tím, že je nositelem stavebního povolení, pozemek vyklidit," popisovala mluvčí radnice.

Právě ale stavební povolení je největším problémem. K jeho zrušení musí dát souhlas ten, komu bylo vydané. „Platnost stavebního povolení po zahájení stavby je neomezená a jedinou možností je podat žalobu ke správnímu soudu k jeho zrušení. Tuto skutečnost musí ale řešit nový vlastník pozemku," uvedla.

Právě ten chtěl na místě již stavět.

„Záměr vybudovat zde hotelový komplex stále trvá," sdělil Antonín Moravec z holdingu FATO. Jak ale podotkl, pokud budou průtahy ohledně zrušení stavebního povolení trvat delší dobu, může projekt přestat být životaschopný. „Máme připravené také další varianty, co by zde v takovém případě mohlo vzniknout. Jednou z nich je například luxusní bytový dům," uvedl s tím, že je ale pro společnost důležitý názor chebské radnice, se kterou by i nový plán konzultovali. „S vedením města jsme stále v kontaktu a další ze schůzek se uskuteční na začátku září."
Stavba školní budovy „Rudolfina" byla dokončena 1. listopadu 1875. Stavba nejdřív sloužila osmitřídní chlapecké měšťanské škole, osmitřídní dívčí měšťanské škole, pětitřídní chlapecké obecné škole, pětitřídní dívčí obecné škole, učitelskému ústavu a cvičební škole. Později v ní byla umístěna státní vrchní reálná škola a učitelský ústav.

Budova musela během několika let pojmout vedle obecné a měšťanské školy také ještě hudební školu, učitelský ústav, cvičnou školu, reálné gymnázium a dívčí státní reálné gymnázium. Nestačila tak v krátké době její kapacita a musela být Josefem Pascherem dodatečně o jedno křídlo rozšířena.

Poslední studenti se ale v Rudolfinu učili v roce 1987. Objekt museli opustit kvůli jeho havarijnímu stavu. Po zemětřesení v roce 1985 měla budova totiž narušenou statiku. A protože město na její opravu nemělo peníze, prodalo ji. Dalším vlastníkům posloužil objekt spíš pro finanční spekulace, a Rudolfinum tak dál chátralo. I proto jej město v 90. letech koupilo zpět. Variant, co s místem dál, bylo hned několik. Jednou z nich bylo zčásti hlídané parkoviště, kde nemělo chybět dokonalé hygienické zázemí, kiosek a plnoautomatická obsluha při vjezdu a odjezdu. Tento nápad se ale nesetkal u obyvatel s vřelým přijetím. Představitelé města tak začali jednat s dalšími zájemci, mezi kterými byly také dvě vietnamské společnosti. Jedna zde chtěla zřídit obchodní a bytový komplex, druhá si na místě představovala parkoviště, občerstvení a menší obchody. Nakonec zvítězil nápad jednoho z místních podnikatelů, postavit na lukrativním místě hotel. Ani to ale nevyšlo. Investor nedodržel termíny, a tak se město začalo u soudu domáhat vrácení pozemku.