„Podle prvních měření, která jsme na Komorní hůrce uskutečnili, jsme přišli na to, že štoly jsou v hloubce přibližně 17 metrů pod povrchem. To znamená, že abychom je mohli zpřístupnit, budeme se muset provrtat do této hloubky," uvedl seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu v Praze.

Důlní práce, které se v následujících měsících na Komorní hůrce uskuteční, museli pracovníci Geofyzikálního ústavu projednat také s Českým báňským úřadem. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by být důlní šachta zpřístupněna na konci roku 2017.

„Podařilo se nám získat od Akademie věd České republiky základní finanční prostředky na rozběh této akce ve výši 140 tisíc korun," potvrdil Milan Brož.

V rámci chystaného hloubení historické Goethovy štoly pod sopkou se pracovníci Geofyzikálního ústavu chystají také na úklid okolí.

„Kolem portálu a okolo něj se nacházejí odpadky, které budeme v rámci tohoto projektu odstraňovat, a zároveň jednáme s Lesy České republiky o tom, že bychom provedli i prořezávku některých stromů u této vyhaslé sopky, a to bychom chtěli stihnout ještě v tomto roce," konstatoval Milan Brož. Navíc se na Komorní hůrce zprovozní i další seismometr.