Hasiči tam usazovali vykolejený vlak zpátky na koleje a připravovali ho na odvoz do plzeňského depa. Strojvůdce vlaku RegioNova policisté zadrželi hned ve středu odpoledne. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení. Příčiny a okolnosti zjišťujeme ve spolupráci s Drážní inspekcí,“ řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Při nehodě se tři lidé lehce zranili a stovka lidí z pendolina, který díky bezpečnostnímu systému zastavil včas, musela přesednout do náhradních autobusů.

„Ještě teď jsem v šoku. Z pendolina jsme museli vystoupit a po kolejích za doprovodu hasičů jsme museli dojít na nádraží Lázně Kynžvart, což byl ale jen kousek,“ sdělila Anna Maierová z Chebu.

Ředitel Lázeňských lesů Stanislav Dvořák.
Nový šéf lesů: Z Linharta se stane návštěvnické centrum

RegioNova odjela z kynžvartského nádraží i přesto, že na návěstidle svítilo červené světlo přikazující Stůj! Osobní vlak z Karlových Varů do Mariánských Lázní měl v Lázních Kynžvartu počkat, než projede pendolino. Výhybky tak byly připraveny už pro pendolino, a když na ně najel motorák z jiné koleje, vyhodilo ho to z kolejiště. „Došlo k rozřezu výhybek a následnému vykolejení obou vozů řady 814,“ sdělila mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. „Protijedoucí vlak včas zastavil zabezpečovací systém. Zdejší trať patří k nejlépe zabezpečeným v zemi,“ poznamenala mluvčí.

Jaká škoda na trati vznikla, není zatím jasné. Odhaduje se na několik milionů korun. Při nehodě byl poškozen nejen osobní vlak, ale také dvě výhybky. „Přesně vyčíslenou škodu zatím nemáme. Budeme však na trati muset vyměnit celkem 40 pražců a samozřejmě poškozené výhybky,“ sdělila Radka Pistoriusová.

„Souprava vlaku RegioNova byla po nakolejení převezena do plzeňského depa, kde ji odborníci prohlédnou a opraví,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Ilustrační snímek. Pouta
Policie dopadla zloděje z Rudé věže smrti

„Podle informací, které mám, opravdu došlo k přejetí vlaku Českých drah návěstidla, které zakazuje jízdu. Bližší informace k této události nemám, musíme počkat na vyšetřování Drážní inspekce,“ uvedl v Karlových Varech generální ředitel Českých drah Václav Nebeský. Spolu s dalšími odborníky tam poprvé představili unikátní aplikaci do služebních tabletů, která ohlídá jednání strojvůdců nejen na tratích Karlovarského kraje.