Vylepšit prostranství u minerálního pramene v Doubravě u Aše chtějí vysokoškolští studenti. S tímto nápadem přišli na ašskou radnici. Lidé z města s touto ideou souhlasí.

„Myslím si, že zvelebení okolí pramenu v Doubravě je velmi zajímavé. Snad se z něj stane více oblíbený cíl, který přiláká více turistů nejen z Čech, ale i z Německa," řekla Alena Králová z Aše.

Svůj plán, jak vylepšit pramen v Doubravě, prezentovali studenti vedení města.

„Jedná se o model představený na minulé tiskové konferenci zástupci sdružení architektů, projektantů a urbanistů Kolmo.eu, kterým jsou řešeny úpravy pramene v Doubravě a jeho bezprostředního okolí," uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Návrh je součástí semestrálního projektu Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci.

„Architekti v současné době mapují všechny dostupné informace o blízkém regionu a porovnávají je s jinými příhraničními oblastmi, aby pomohli navrhnout další vylepšení okolí našeho města Aš a nejen tohoto pramenu," upřesnil mluvčí Vrbata.

Vznikající studie utřídí roztříštěné informace do jednoho uceleného formátu, který bude hlavním podkladem pro navržení strategie budoucího rozvoje města. Topografie terénu a typologii města studují ve fyzickém modelu o rozměrech 3 x 3 metry.

Není však zatím jisté, zda se projekty opravdu povedou.

„Jestli se vývoj našeho města bude ubírat směrem, který navrhnou studenti, je otázka. Některé návrhy, jak nám byly dosud prezentovány, zcela jistě proveditelné nebudou. Jiné, jako je právě návrh úprav pramene v Doubravě, považuji za zdařilé a uskutečnitelné," dodal mluvčí Milan Vrbata.