„Paní učitelka Marie Opekarová, která mě učí na hudební výchovu, mě několik týdnů připravovala, měla jsem s ní i zvláštní hodiny. Mimo to často zpívám i doma,“ sdělila Kristina Kůtková. Ačkoliv se na prestižní celorepublikové soutěži umístila na skvělém místě, v současné době na pěvecký kroužek nechodí. „Hraji jen už šestým rokem na klavír,“ konstatovala skromně.

A jakou píseň si na prestižní soutěž vybrala? „Ve všech kolech, tedy od okresního přes krajské až po celorepublikové, jsem zazpívala píseň od Franka Sinatry Fly me to the moon. Kromě toho jsem musela zazpívat i lidovou píseň a za tu jsem si vybrala skladbu Běží voda, běží,“ vylíčila studentka. Kristina se pěvecké soutěže zúčastnila již potřetí. Celorepubliková soutěž v německém jazyce však byla pro studentku první zkušeností. „Klání v německém jazyce jsem se zúčastnila, protože mě tento jazyk baví, dívám se na německou televizi, čtu německé časopisy anebo i německé pohádky. Dokonce jsem si už zazpívala některé německé písně.“

Veškerá rozsáhlá příprava na soutěž se vyplatila. Němčině se bude věnovat i nadále. „Německý jazyk se mi zdá i měkčí, než třeba je tomu v češtině. Na začátku jsem občas mívala problém s německými texty, protože se některá slova píšou dohromady a některá slovesa se zase píší zvlášť. Takže jsem pak nevěděla, co přesně se tam píše. Musela jsem se v tom naučit orientovat,“ sdělila Kristina Kůtková.

Dítka školou povinná si vyzkoušela orientační běh.
Školáci běhali s mapou

Soutěž se skládala z mluvené části, kde si účastnice povídala s odbornou porotou, kde byli i rodilí mluvčí, a popisovala jim dopodrobna obrázek, který obdržela. Následovala poslechová část, kdy si poslechli příběh a následně měli otázky na papíře a kroužkovali správné a špatné odpovědi. „Záludnosti byly například v tom, že v některých delších větách byla na konci špatná informace, takže se člověk mohl zmást,“ konstatovala studentka.„Překvapilo mě ale, kolik jsem vedle sebe měla konkurentů. Myslím si, že obliba německého jazyka se mezi studenty opět vrací,“ dodala Kristina Kůtková.