Jak se používají, si mohli zájemci na vlastní kůži vyzkoušet na výstavě, která se konala v chebské pobočce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). „Lidé zde mohou vidět i pomůcky, se kterými se tak často nepotkají," uvedla nevidomá Hana Miklóšová z chebské pobočky SONS. „Poprvé s sebou zástupci společnosti vzali i stolní počítače. O prezentaci je zájem. Lidé se ptají a pomůcky sami zkouší." Jak doplnila, výstava pomáhá i novým klientům. „Ti se s pomůckami mohou seznámit ještě předtím, než si je koupí. Navíc každému vyhovuje něco jiného," podotkla. A řada z nich už nyní pomůcky využívá. „V dnešní době je většina věcí, které potřebujeme, upravena na hlasový výstup váhy, budíky, rozlišovač barev nebo mobilní telefony a mnoho dalšího," podotkl nevidomý Emil Miklóš.

Existují například stolní lupy, které jsou velké jako monitor počítače, ale také kapesní, které si slabozrací mohu vzít třeba s sebou do obchodu. Nevidomým zase slouží hlasové čtečky. „Na dnešní prezentaci si zájemci mohli vyzkoušet například mobilní telefon, který má integrovanou hlasovou čtečku bez nutnosti se připojit k internetu," podotkl Emil Miklóš. Přečíst si pak cokoliv je snadné a otázkou chvilky. Technika už navíc není tak nedostupná, jak to bývalo kdysi. Podle Emila Miklóše už lze pomůcky koupit za rozumnou cenu. „Navíc na ně lze získat příspěvek," podotkl s tím, že v Praze funguje také speciální prodejna pro nevidomé a slabozraké.

A co novinky? Žádné převratné se prý na tomto poli v současné době nechystají.

„Princip pomůcek zůstává už léta stejný," řekl Tomáš Hrdinka ze společnosti, která se prodejem těchto pomůcek zabývá. „Spíš je snaha, aby s nimi mohl člověk se zrakovým handicapem pracovat tak, jako kdyby ho neměl." Existují proto například čtečky, pro které uživatelé nemusejí mít žádné „počítačové" znalosti. Koho ale technika baví, tak si na své přijde. Pro nevidomé a slabozraké jsou uzpůsobené také počítače, tablety a telefony, které mohou být doplněné například externí klávesnicí nebo třeba kamerovou lupou.