„Z obecního rozpočtu nejsme schopni provoz parku financovat,“ odůvodnil stanovisko obecního zastupitelstva tamní starosta Vítězslav Padevět.

Proto se zástupci společnosti Klimentovská a.s. společně s vedením kraje a potencionálními partnery sešli v Karlových Varech. „Musím říct, že mě stanovisko přítomných potěšilo. Na Karlovarsku žádný takový Technopark park není a mnozí by ho uvítali,“ uvedl Padevět. Problém je ale ve velkých provozních nákladech.

„Roční náklady by se měly pohybovat kolem deseti milionů.“ V době, kdy se začalo o výstavbě technoparku mluvit poprvé, se hovořilo o tom, že by časem mohl park vydělávat. „Podle mého vydělá sám na sebe. Dlouhou dobu bude ale dotovaný.“ Technopark Klimentov by se měl orientovat na nanotechnologie.

„To je velmi široká oblast, která zažívá boom. Chybí ale možnost ověření výsledků výzkumu na zařízeních blízkých průmyslové výrobě,“ uvedl koordinátor vědeckotechnické rady technoparku Pavel Šefl. Projekt je rozdělen do tří etap. „V první části vznikne středisko sdílených služeb, kde bude potřebné zázemí pro pracovníky i podnikatele, dále špičková laboratoř, jejíž vybavení navrhovali odborníci, a podnikatelský inkubátor,“ sdělil na schůzce generální ředitel Klimentovské a.s., společnosti, kterou obec zřídila právě kvůli technoparku, Jan Novotný.

Bývalá kasárna získala obec bezúplatným převodem v roce 2004 a vzápětí se začal připravovat záměr revitalizace. Hlavním cílem je přilákat do kraje vysokoškolsky vzdělané odborníky, kteří hledají uplatnění jinde. Projekt už vyšel zhruba na deset milionů korun. Společnost získala dotaci z Operačního programu Prosperita ve výši tři sta milionů korun. Pokud kraj do projektu nevstoupí, projekt obec ukončí. „Pozemky bychom poté začali nabízet k prodeji jako nemovitosti,“ dodal starosta.