Nový autobusový terminál ve tvaru šestiúhelníku již funguje v Chebu. Stavět se začal u chebského vlakového nádraží loni v prosinci. Nyní ho už mohou využívat Chebané i ostatní cestující. Celý komplex se zázemím pro řidiče autobusů bude stát 110 milionů korun. To je o sedm milionů méně, než se původně předpokládalo.

Práce probíhaly v několika fázích. V té první se zastávky městské hromadné dopravy (MHD) přemístily na parkoviště před nádražní budovu, vjezd osobních automobilů do tohoto prostoru byl zamezen dopravními značkami. Zastávky linkových autobusů museli pracovníci přemístit do ulice Žižkovy. Řidiči tak přišli o několik desítek stání.

„Byla to hrůza, když jsem jel vyřídit něco na poštu, neměl jsem absolutně žádné místo na zaparkování. Nakonec jsem musel auto ponechat o čtyři až pět ulic dále," řekl jeden z řidičů Karel Kratochvíl z Chebu. „Teď už by to mělo být opět v pořádku. Jsem rád, že se terminál vyvedl, i když mně moc do té staré zástavby nezapadá," dodal.

Někteří občané se v průběhu stavby potýkali také s prašností. Ta byla markantní především v letních měsících.

„Člověk umyl okna a za chvilku už přes ně nebylo vidět," řekla Jana Sedláková z Chebu. „Na druhé straně jsem ráda, že se terminál povedl, protože už to bylo zapotřebí," doplnila.

A na co všechno se mohou lidé na terminálu těšit?

„Plocha před nádražím se propojila přímo s podloubím nádražní budovy. Tím se zamezí, aby lidé například při dešti zmokli," uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Mimo jiné nový autobusový terminál nabízí autobusové infocentrum, obchod s občerstvením a digitální jízdní řády autobusů. Ty se objevily jak na samotném terminálu, tak i u vchodu do vlakového nádraží.

„Uvažovali jsme i o tom, že bychom přímo na obrazovky nového dopravního terminálu umístili i informace o odjezdech a příjezdech vlaků," uvedla Pavla Brabencová z Agentury projektového managementu Karlovarského kraje. „Nakonec z plánu sešlo a informace o vlacích dostanou cestující jako nyní v budově nádraží," vysvětlila Brabencová.

Součástí terminálu by měla být časem také úschovna kol a zavazadel. Navíc rekonstrukcí prošly i ulice Dukelská a Žižkova. K tomu všemu přibyly před terminálem dva nové semafory.

„Nový terminál se mi líbí. Předtím jsem si v autobuse připadal jako na tankodromu," vyjádřil se Karel Černý z Chebu. „Teď by se mohlo vylepšit ještě vlakové nádraží a hned by to vypadalo lépe," dodal.

Terminál se zamlouvá i dalším cestujícím.

„Je to docela hezké a prostorné," řekl cestující Jan Zigo z Chebu. „Nové autobusové nádraží se mi líbí i vzhledově. S tím předešlým nádražím se to nedá vůbec srovnat. Bylo absolutně nevyhovující," dodal.

Celý terminál je rozdělen na dva okruhy, z nichž pravidelně odjíždějí autobusy. „Nachází se zde okruh zastávek vnitřní u infocentra a vnější. Autobusy, které odjíždějí z vnitřních zastávek, jsou MHD a ty, které odjíždějí z vnějších, míří do jiných měst," vysvětlila Pavla Brabencová. Vnitřní zastávky autobusů nesou označení A a vnější jsou označeny písmenem B a zároveň jsou očíslované.

„Město Cheb přispělo na stavbu terminálu částkou 9 milionů korun," uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. „Po terminálu v Sokolově a Mariánských Lázních se jedná o třetí dopravní uzel, kde mohou cestující volit mezi dostupnými druhy veřejné dopravy na jednom místě," dodala Pavlíková. Až do jara bude fungovat terminál v takzvaném zkušebním provozu a následně se budou zjišťovat nedostatky.