Tříkrálová sbírka začala na Chebsku. Do ulic vyrážejí ještě tento týden skupinky tří králů. Zahájení se konalo v obřadní síni chebské radnice. Tam se sešli koledníci i vedoucí skupinek, aby přijali požehnání pro Tříkrálovou sbírku 2014.

„Hlavní koledovací den bude sobota 11. ledna, kdy se po Chebu, Františkových Lázních a okolí rozběhne nejvíce skupinek koledníků," uvedla ředitelka chebské farní charity Eva Kolafová.

Kvůli malému zájmu lidí se však letos neuskuteční tradiční Tříkrálové setkání se starostovou polévkou.

„O tuto akci nebyl mezi lidmi příliš velký zájem," uvedl Tomáš Ivanič, zástupce mluvčí chebské radnice. „Prostředky, které by šly na její zorganizování, ale poputují přímo na konto Tříkrálové sbírky," upřesnil.

Letos všechny koledníky překvapilo teplé počasí, které v těchto dnech na Chebsku panuje.

„Takové teplo jsme ještě snad nezažili," podotkla s úsměvem Kolafová.

Výtěžek sbírky pomůže lidem, kteří nemají vlastní domov, potýkají se s hendikepem nebo se ocitli v těžké situaci. Tříkrálová sbírka v loňském roce přinesla na Chebsku necelých 155 tisíc korun. Jestli se podobnou částku podaří vybrat i letos, se teprve uvidí.

„Ráda podporuji tyto projekty, protože věřím, že slouží dobré věci," uvedla Jana Černá z Chebu.

„Je dobře, že lidé na takové charitativní příspěvky nezapomínají a vždy do kasičky něco přihodí," dodala.

Skupinky koledníků se i letos setkávají s pozitivním přístupem lidí.

„S vyloženě odmítavým postojem jsme se zatím nikde nesetkali," uvedla Eva Kolafová. „Lidé nám přispívají v téměř stejném rozmezí, jako tomu bylo loni," dodala.