Nadšenci z odboru Klubu českých turistů Union Cheb chystají velkou akci. Připravují už 27. ročník svého podzimního pochodu Hraničářská 30, který se uskuteční o víkendu 11. až 13. září.


„Centrem veškerého dění se stane – tak jako obvykle – budova chebské Integrované střední školy v ulici Na hrázi, kde bude start i cíl všech tras a také ubytování účastníků,“ za pořadatele informoval turista Vít Lodr. „Začíná se už v pátek v 17 hodin, na kdy je připravena desetikilometrová trasa do nejbližšího okolí. V sobotu i v neděli se do terénu můžete vydat od 6.30 do 9 hodin, a to pěšky i na kole, v cíli by pořadatelé účastníky rádi viděli do nedělní 13. hodiny. Pěšáci mohou v sobotu vybírat z tras v délkách od 5 do 45 km vedoucích ke Starému Hrozňatovu a letos poprvé – alespoň ty delší – po obou stranách hranic. Nedělní pěší trasy měří 10, 13 a 20 km a vedou k letos stoleté rozhledně na Zelené hoře.“


Pro cyklisty jsou připravené doporučené trasy v sobotu do 110, v neděli do 70 km. A jak pro ně, tak pro pěší platí, že jde o trasy doporučené – pokud budou chtít absolvovat trasu vlastní, pořadatelé se na ně za to rozhodně zlobit nebudou. Pro účastníky ze vzdálených míst zajistili organizátoři i letos ubytování ve školní tělocvičně. Cena je 35 korun za osobu a noc a spí se na podlaze ve vlastních spacích pytlích.


„Hraničářská 30 není jen o turistice,“ svěřil se pravidelný účastník Jan Jáchym z Karlovarska. „Je to také o setkávání s kamarády, už se na akci moc těším,“ neskrýval.