"Za týden jsme vyrobili sedm tisíc klobás a jsou pryč. Děláme obyčejné, pikantní, pálivé i ty s hovězím masem. Lidé si je oblíbili a tak máme napilno. Lidé se ptají i na uzené buřty, ze kterých chtějí dělat utopence, ale v předvánočním shonu je nestíháme vyrábět. Máme ale v nabídce ty naše už naložené, takže lidé o oblíbenou pochoutku nepřijdou. Podařilo se mi vychytat myslím výborný nálev a stojí za to. K tomu je v nabídce řada dalších produktů. Vše, co je s přívlastkem šindelovský či šindelovská je domácí výroby od nás," popisuje Petr Bušek, za jehož pochoutkami jezdí lidé ze širokého okolí. Jak říká, dělají masné výrobky poctivě, jinak by je to ani nebavilo. "Prostě maso, voda, koření. A lidi si k nám cestu najdou. Kromě řeznictví prodávají ještě ryby ze svých sádek. I tam jsme začínali úplně od nuly," říká Bušek, který vyučeným řezníkem není, ale lásku k masu a rybám nezapře.

Dva speciály vyprošťovaly den uvízlý kamion nad Mariánskými Lázněmi
VIDEO: Dva speciály vyprošťovaly den uvízlý kamion nad Mariánskými Lázněmi

V nabídce kromě masa a klobás nechybí vlastní jitrnice, jelita, gothaj, luncheon meat, špek, vepřové maso ve sklenicích, sádlo, škvarky, zabijačková či drštková polévka, tlačenka, paštika, uzená masa i stehna, šunkový salám i šunka a další pochoutky s přídomkem ze Šindelové. V předvánočním shonu je v obchodě i výrobně shon. Tři ženské a dva chlapi se nezastaví. Na pomoc přišel i Slávek Dlouhý, který připravoval škvarky a dršťkovou polévku. I on má za sebou nespočet zabijaček, jako řezník kdysi pracoval. A v čem je kouzlo receptů v malém rodinném řeznictví?

"Například u klobás poctivé čisté maso, ne z ořezů. Proto jsou o něco dražší, ale zákazník v nich nenajde křupky, vaziva a tak dále. Udím je při 72 stupních Celsia. Co se týče klobás, znám i další recepty, ale na ty není v předvánočních shonu čas. Od středy 21. prosince začneme navíc prodávat ryby z našich sádek. V nabídce bude kapr a pstruh a pokud to vyjde, možná i amur či jeseter. Kluci, kteří je budou prodávat budou zákazníkům nabízet kompletní servis včetně odšupinování, vykuchání, stažení z kůže a v případě přání připraví i filety. K dispozici bude čaj, grog i guláš," dodává Bušek, který řeznictví v Šindelové otvíral před více než dvěma lety s Filipem Mihinou. A jelikož je ve volném čase, kterého mu moc nezbývá, vášnivým rybářem, nemohla chybět otázka na jeho vyhlášenou pochoutku, kterou jsou uzené podkovy z kaprů. "Bohužel, musím zájemce zklamat. Uzené rybí podkovy jsem dělával, když jsem měl čas. Ten mi nyní bohužel nezbývá. Večer přijedu domů utahaný, vyspím se a ráno v pět jsem už zase ve výrobně. Otevřeno máme sedm dní v týdnu," uzavřel Bušek.