Nakažlivé onemocnění tularémie se objevilo na Chebsku. Uhynulý zajíc v katastrálním území Křižovatka totiž podle veterinárních testů toto onemocnění měl.

Krajská veterinární správa nařídila mimořádná veterinární opatření. „Uživatelům honiteb v ohnisku a ochranném pásmu se doporučuje provádět sérologická vyšetření všech odlovených zajíců na tularémii metodou rychlé aglutinace prostřednictvím soukromého veterinárního lékaře," uvedla v nařízení ředitelka krajské veterinární správy Mária Slepičková. Omezení samozřejmě neplatí jen pro myslivce, ale také pro veřejnost. Lidé by při nálezu uhynulých nebo sražených zajíců neměli manipulovat se zvířaty a měli by nález ohlásit. Rizikový je už i dotek holýma rukama či stahování nebo porcování zvířete. Pozor také na zeleninu, kterou mají lidé ve sklepích. I sem mohou nakažená zvířata vniknout a přenést tím nemoc na člověka.

Tularémie je nakažlivé bakteriální onemocnění, kterým mohou být nakaženi nejen zajíci, ale také hlodavci. Onemocnění je přenosné na člověka i domácí mazlíčky. Nemocná zvířata nejsou plachá a lidé je mohou snadno chytit. Tularémie se objevila už na konci roku ve Vonšově v Karlovarském kraji a také v Ústeckém kraji.