Přes tisíc lidí se v sobotním dopoledni sešlo v mariánskolázeňském Casinu. Studenti nynější hotelové školy zde totiž oslavili učňovský den.
„Letos jsme zde sešli již po sedmačtyřicáté,“ informoval zástupce ředitele hotelové školy Ivan Coufalík. „Loni v létě se střední odborné učiliště spojilo s hotelovou školou, přesto jsme učňovský den zachovali. Ve škole máme obory kuchař, cukrář, číšník, obchodník a krejčí. Z každého povolání jsme vybrali několik členů, kteří mohou v tento den předvést své znalosti a dovednosti,“ řekl Coufalík.


Každá skupina kuchařů, číšníků nebo cukrářů měla rozvrženou práci.
„Kuchaři zde připravují studené mísy,“ vysvětlil Ivan Coufalík. „Cukráři dorty a další výrobky. Číšníci chystají slavnostní tabule. Obchodníci vytváří dárkové koše a ukázky balení. Krejčí pro návštěvníky připravili módní přehlídku.“
Součástí akce se stalo již tradicí vyhodnotit kurz studené kuchyně, ze kterého si poté studenti mohli odnést certifikát.
„Školu studené kuchyně vede kuchař Vladimír Picka,“ uvedl Coufalík. „Studenti tak mohou získat diplom o této dovednosti, který platí v celé Evropské Unii,“ dodal.


Hostům se celý učňovský den velmi líbil.
„Na této akci jsem letos poprvé a to proto, že mě pozvala sestřenice, velice se mi tady líbí,“ řekla Daniela Machová z Plané.
„Dcera zde letos připravila módní přehlídku,“ uvedla Jaroslava Littmanová.