VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Úspěch v kuchyni tkví v jednoduchosti, říká kytarista

Plzeň - V našem seriálu jsme tentokrát zavítali do kuchyně plzeňského muzikanta Marka Vojtěcha.

17.1.2014
SDÍLEJ:

Marek Vojtěch. Foto: Deník/MIROSLAVA VEJVODOVÁ

Spíš než s vařečkou znají lidé hudebníka Marka Vojtěcha s kytarou. Frontman plzeňské folkové skupiny Perníková chaloupka však hodně času tráví i v kuchyni. „Nejradši vařím pro svou senzační ženu Pavlínku," usmívá se a druhým dechem dodává, že základním kořením úspěchu je jednoduchost.

U Vojtěchů se snaží jíst zdravě, a tak velkou část jídelníčku tvoří ryby a zelenina. Náš dnešní rodinný recept proto zaujme hlavně milovníky ryb. A protože vaříme s hudebníkem, řeč bude i o muzice.

Prozradíte, kolik času trávíte v kuchyni?

Docela dost a hlavně o víkendu, kdy mám na vaření čas. Když bych to měl ale srovnat se svou ženou, tak myslím, že já jsem v kuchyni tak ze čtyřiceti procent, ona ze šedesáti.

Co vás k vaření přivedlo?

Asi to byl hlad (smích). Ne, ale teď vážně. Odmalička jsem měl rád ten cvrkot v kuchyni, odkud se vždy linula nějaká krásná vůně. Už jako kluk jsem mamince pomáhal s vařením a tohle mi zůstalo dodnes.

Jaké jídlo jste měl nejraději od své maminky?

To byly určitě pečené brambory s česnekem (viz recept vpravo). Tohle jídlo miluju a mohl bych ho jíst pořád. Je strašně jednoduché a má jen tři ingredience brambory, česnek a sůl. A pak už jen šup s tím do trouby.

Znovu musím zopakovat, že kouzlo úspěchu je v jednoduchosti. K bramborům nám maminka vždy podávala sklenici vlažného mléka, to se k tomu opravdu hodí. Tohle jídlo mají rádi malí i velcí.

Čtenářům představujeme ještě irskou rybu. Proč je zrovna irská?

Je to taková recese… Když se ryba pomaže hořčicí, má potom takovou zlatavou až zrzavou barvu, tak proto (smích).

Která jsou vaše oblíbená jídla?

I když jsem teď básnil o bramborách, tak musím říct, že jsem masový typ a rád si pochutnám na všech druzích masa. Když si teď představím hovězí steak, sbíhají se mi sliny. K masu mám pak nejraději brambory a rýži.

Chodíte na jídlo i do restaurace?

Jednou za čas vyrazíme s rodinou, ale je to spíš výjimečně. Já totiž opravdu nedám dopustit na doma uvařený pokrm.

Navíc mám zkušenosti s tím, že v některých restauracích dokážou pokazit i smažený sýr.

Hraje nám tady muzika… Přejděme tedy k ní. Prozraďte čtenářům, co právě posloucháte?

Jedná se o deathcoreovou kapelu z Francie When Reasons Collapse. V sobotu jsem měl možnost slyšet je naživo, hned jsem si koupil CD a nemůžu se od toho odtrhnout. Jinak jsem ale srdcem folkař, takže to střídám i s folkovou a country muzikou.

Co v současné době dělá vaše kapela Perníková chaloupka?

Právě uplynul rok a měsíc od vydání našeho posledního alba Větrná půlnoc, kde nám hostovala řada známých a šikovných plzeňských muzikantů. Užíváme si už jedenáct let na scéně a teď se připravujeme na novou sezonu.

Marek Vojtěch.

Irská ryba Marka Vojtěcha

Suroviny: rybí filé z tresky

slunečnicový olej

brambory

hořčice

citron

kopr, petrželová nať, pepř, chilli, sůl

jarní cibulka

Rybí filety nejprve opláchneme pod vlažnou vodou. Poté je z jedné strany pomažeme trochou hořčice. Z té druhé plátek osolíme, opepříme, přidáme petrželovou nať, špetku chilli a položíme do mírně rozpálené pánve. Až na pánvi maso poklademe koprem, kterého se nemusíme bát. A je hotovo. K masu podáváme opečený brambor s jarní cibulkou.

Brambory s česnekem a mlékem

Suroviny: 1 kg brambor

1 palice česneku

sůl

mléko

Brambory omyjeme a oloupeme (nové brambory se loupat nemusí). Nakrájíme je na čtvrtku a poklademe do pekáče. Podle chuti je osolíme. Česnek z celé jedné palice na brambory prolisujeme a dáme do trouby, kterou jsme si před tím předehřáli na 200 stupňů Celsia. Zhruba po dvaceti minutách brambory zkontroluje a za dalších deset minut je můžeme vyndavat a servírovat (viz dolní snímek). Podáváme se sklenicí vlažného mléka.

Autor: Miroslava Vejvodová

17.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybrané lokality
10

Doplatek na bydlení v Sokolově končí. Žadatelé půjdou do jiných měst

Sázení stromků v rámci projektu WeLoveŠumava.
16

Koupili si triko a mají strom na Šumavě

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Chystají lampionový průvod

Mariánské Lázně - Tradiční lampionový průvod den před výročím vyhlášení samostatného československého státu se uskuteční v Mariánských Lázních.

Cirkusák, který nepotřebuje šapitó

Karlovarský kraj - S poi točí od svých čtrnácti let. Bydlí v Bukovanech a lítá po celém světě. Tomáš Bartoš a jeho nevšední koníček.

Budou mít nového průvodce

Mariánské Lázně -Nový propagační materiál provede turisty Mariánskými Lázněmi. Malý průvodce městem nabídne návštěvníkům vše potřebné na jednom místě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT