Sledge hokejový reprezentant, vozíčkář Miroslav Hrbek (na snímku) z Chebu už v neděli bude hrát na mistrovství světa v norském Hamaru. Před odletem na šampionát si udělal čas na otázky Chebského deníku.

Nejvyšší hokejová soutěž v ČR nyní graduje. Komu fandíte? Jak jste vůbec s vaším karlovarským mančaftem dopadli ve skončené sledge hokejové lize?

Energie nepostoupila do play- off, a tak i přesto, že se na hokej dál koukám, nefandím nikomu.

My se Sharks jsme letos po dvou letech postoupili do finále, ale tam jsme po velmi vyrovnaném boji se Zlínem prohráli 2:1 na zápasy a skončili jsme stříbrní.

V současnosti relaxujete po náročném přípravném turnaji českých reprezentantů ve sledge hokeji v Itálii. Jak jste si vůbec vedli?

Turnaj se odehrál koncem února v Turíně a byl pouze přípravou na mistrovství světa (MS). Jeli jsme na něj z plné fyzické přípravy, a i přesto jsme ho celý vyhráli. Nedá se říci, zda jsme tak dobře připraveni, anebo to bylo slabší obsazeností turnaje. Zúčastnily se týmy Itálie, Švédska, Estonska a my – ani jeden z těchto mančaftů nepatří ke světové špičce.

Před českým sledge hokejovým ´nároďákem´ je také účast na MS v Norsku. Kdy se tam vypravíte a jaké umístění očekáváte?

Do Norského Hamaru, kde se mistrovství od 25. března koná, vyrážíme v pátek 23. března. A ještě předtím máme od pondělí poslední soustředění. Na hamarském stadionu se pořádal turnaj ve sledge hokeji, který byl součástí paralympiády 1994 v Lillehammeru.

Máme velmi těžkou skupinu, v níž jsou USA (paralympijský vítěz z Vancouveru), Japonsko (finalista z Vancouveru) a Estonsko (vítěz MS skupiny B a zřejmě ´outsider´). I přesto máme za cíl postoupit poprvé v historii do semifinále a bojovat o medaile.

Hned v prvním zápase hrajeme 25. března s Japonskem a pravděpodobně právě tento zápas rozhodne, zda uspějeme.

Je vám už na vrcholového sportovce úctyhodných sedmačtyřicet let. Zvládáte ještě soupeření s mladšími protihráči?

Je to rok od roku těžší. Hlavně regenerace trvá déle, ale pořád mne hokej i příprava na něj baví a to je pro mne nejdůležitější. Totéž si myslí i reprezentační trenéři, a proto se stále ve výběru držím. Hlavní pro mne je, že se mi poslední dva roky vyhýbají zranění. Protože vracet se po závažnějším zranění do přípravy je těžké pro mladé hráče, a natož pro takového ´dědka´.


Sledge hokej znamená v doslovném překladu sáňkový hokej. Hraje se na sáňkách, které mají zespodu místo skluznic nože. Hráči se odrážejí dvěma hokejkami. Ty jsou z jedné strany zakončeny bodcem a z druhé strany čepelí.

Sledge hokej hrají převážně tělesně postižení hokejisté, ale není to podmínkou. Podle pravidel České sledge hokejové ligy může být v týmu na jeden zápas nominováno 5 zdravých hráčů, ale při utkání na ledě v jednu chvíli pouze dva. Zdraví hráči jsou označeni viditelnými proužky na přilbách.

Sledge hokej vznikl v České republice teprve v roce 2000 ve Zlíně. V současnosti v ČR existuje 6 týmů. Na paralympiádu se tento sport dostal v roce 1994 a ihned se stal jedním z nejatraktivnějších.