Vedení města nyní seznámilo obyvatele této lokality s návrhem studie revitalizace tohoto území. Lidé by se navíc měli dočkat i 70 nových parkovacích míst. Studie zahrnuje území mezi ulicemi Šumavská, Hlavní, Sadová, Mírová, Skřivánčí a Žižkova.

„Jednotlivými body k diskusi bylo dopravní řešení, zeleň, mobiliář a vybavenost. Stěžejními tématy v sídlištích jsou vždy parkování a zeleň. Jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Je spočítáno, že pro sídliště Sadová, Žižkova by bylo potřeba 350 parkovacích míst. Kvůli celkovému uspořádání lokality se revitalizací k tomuto údaji ani nepřiblížíme. V současné době je tam k dispozici 146 parkovacích míst, úpravami přibude zhruba dalších 70,“ informoval tiskový mluvčí Aše Milan Vrbata.

Co se týče zeleně, navrhováno je odstranění zhruba 10 stromů, zejména v místech, kde překážejí parkovacím místům, a dosazení přibližně 20 stromů, vhodných do sídlištní zástavby. „Zvažuje se také výsadba květin, a to převážně trvalek. Debatovalo se rovněž o vybavenosti sídliště lavičkami, jejich podobě a umístění, dětském hřišti a o možnosti umístit do sídliště další hrací prvky,“ přiblížil mluvčí. Uvedené sídliště je jedním z posledních v Aši, pro které se připravuje modernizace. V tomto desetiletí prošla revitalizací sídliště Dlouhá, Karlova, částečně Mírová a naposledy Mikulášská. „Nejvíce bych ocenila více zeleně. Mám pocit, že je jí čím dál méně,“ uvedla obyvatelka Jana.

Ilustrační foto.
Kolem řeky vede rezervace