„Vše to vzniklo v roce 2013, kdy se sešla parta přátel, kteří si začali říkat Pivní skauti, začali objíždět jednotlivé pivovary, chodit na exkurze, začali se zajímat o pivovarnictví, no a po pár letech tři z členů, kterých bylo původně osm, začali chodit do školy a dělat v Říčanech učební obor pivovarnictví, sladovnictví. Později se z nich stali sládci,“ říká Tomáš Podzimek, předseda představenstva akciové společnosti Pivovar Pivní Skaut.

Byl to běh na dlouhou trať, ale jejich snahy se vyplatily. „Už tehdy jsme začali s budováním pivovaru, objednávali jsme technologie a víc jsme se o to zajímali. Cheb jsme zvolili z toho důvodu, že tu historicky bylo víc jak deset pivovarů, a nyní tu není ani jeden. My, jako zakladatelé pivovaru většinou pocházíme z Mariánských Lázní, ale v Chebu se naskytla možnost prostor od pana Douchy pod restaurací Hvězda v místě bývalé kotelny. Nabídl nám, že bychom pivovar mohli udělat v těchto prostorách,“ vzpomíná.

Pivovar budovali jeho představitelé tři roky, začali z naprosté nuly. „Když jsme tam přišli, tak to byla šestimetrová jáma, prostě bývalá kotelna. Všechno černé, vypadalo to tam hrůzostrašně. Muselo se to všechno kompletně dát dohromady, vše vyřešit s památkáři, protože jsme v chráněném památkovém objektu. Jen nastěhovat samotnou technologii dalo šíleně práce, protože každý tank je asi o pět centimetrů užší, než je ten největší průchod,“ popisuje.

„Chtěli jsme poloautomatický pivovar. Celá varna je ovládaná na počítači, všude jsou pneumatické ventily, které nám otevírají různé klapky. Sládek už prakticky nemusí nikam chodit. Je přímo u varny a odtamtud vše ovládá. Chtěli jsme mít zkrátka ukázkově udělaný pivovar,“ usmívá se.

V novém chebském pivovaru se návštěvníci mohou těšit zatím na šest druhů piva. „Jedná se o spodně kvašenou osmičku, dále máme světlou jedenáctku, dvanáctku světlou. Následně máme třináctku černou, potom jsme uvařili svrchně kvašené pivo, říkáme mu IPA čtrnáctka a pšeničné pivo jedenáctku. Do budoucna se budou samozřejmě dělat různé speciály, nebo je budeme obměňovat, ale základ už bude po otevíračce k ochutnání,“ vysvětluje sládek.

Otevírají zároveň i restauraci Hvězda. "Od pátku 6. srpna od 18 hodin může do restaurace ochutnat naše piva kodkoliv,“ dodává.

Pokud by někdo chtěl vidět samotné srdce pivovaru, může přijít kdykoliv během dne z druhé strany ze Školní ulice a tam ho po domluvě provede místní sládek. Koupit je možné sudová piva nebo točená a chmelový mok se bude dávat do skla 0,75 litrů, půllitrových plechovek a jeden a půl litrových plastových lahví.