Dosavadní senátor Miroslav Nenutil (ČSSD) ze Stříbra, který svůj mandát obhajoval už podruhé, do druhého kola nepostoupil. Voliči mu tentokrát v prvním kole dali jen 14,49 % hlasů, což znamená třetí místo z devíti kandidátů.

Od roku 2002, kdy v senátních volbách uspěl tachovský starosta Ladislav Macák, byl vždy senátorem za třetí volební obvod politik z tachovského okresu. To se nyní mění, v příštích šesti letech to bude politik z Chebska.

Miroslav Nenutil ale nepovažuje třetí místo za neúspěch. „Těší mě, že na Tachovsku jsem vyhrál. Děkuji za všechny hlasy, které jsem získal. Jsem na bronzové příčce, a to není vůbec špatně. Přál jsem si postoupit, ale třetí místo nepovažuji za neúspěch,“ řekl Deníku. Dodal, že se za svou práci v Senátu nemá proč stydět. „Teď se můžu v klidu věnovat farmaření na chalupě. Bude ze mě mladý farmář, ne věkem, ale zkušenostmi s farmařením,“ uzavřel.

Miroslav Plevný, jeden z vítězů prvního kola senátních voleb chce apelovat v Senátu především na potřeby příhraničního regionu.

„Především chci hájit zájmy příhraničních regionů, o jejichž problémech centrální orgány často ani netuší, a když trochu přece jen ano, tak je obvykle neřeší. Jako chebskému rodákovi a lokálnímu patriotovi mi však není lhostejné, jak se budou Prahou opomíjené příhraniční regiony rozvíjet, či naopak upadat. Chci prosperující region, odkud mladí nebudou odcházet, ale naopak se sem budou chtít vracet. Chci region se zachovalými přírodními a kulturními hodnotami, zdravým prostředím a bez stresu, hluku a shonu velkoměst. Potřebujeme nalézt vyvážený rozvoj ve všech oblastech potřebných pro spokojený život v regionu kvalitní bydlení, zajímavé pracovní příležitosti, dostupné školství a zdravotní péče, pestrá nabídka sportovního, kulturního a společenského vyžití a pocit bezpečí," sdělil.

Volby v Kraslicích
ANO ovládlo kraj, v Mnichově ale nedostalo ani hlas

Jeho protikandidátka Jaroslava Brožová Lampertová chce zase lidem zajistit například dostupnou a kvalitní zdravotní péči.

„Chtěla bych zajistit kvalitní a dostupnou lékařskou péči, pro každého bez rozdílu, zajištění rychlé dopravy do zdravotnických zařízení, sanitky, propojení zdravotního systému, senior expresu. Chci zkvalitnění i lokálních komunikací, efektivní opravy a údržbu silnic. Mám v plánu podpořit hasiče a záchranáře, zajistit varovný systém obcí. Mám zájem na tom, aby sídla firem byla v oblasti a daně a finance zůstávaly v regionu, chci podporu podnikatelů a podnikání. Ráda bych ochránila vodní zdroje a bojovala za udržení vody v krajině, vybudování obecních čističek odpadních vod a kanalizací, lepší nakládání s odpady a stop ničení orné půdy. Chci podpořit technické a zdravotní profese, rozvíjet školství v našem regionu. Přeji si aktivní život pro seniory, sociální služby a zajištění lékařské péče," popsala své cíle.